SlinCraze Live @parkteatret, Samefolkets Dag/Sámi álbmotbeaivi!
Feb
6
8:00 PM20:00

SlinCraze Live @parkteatret, Samefolkets Dag/Sámi álbmotbeaivi!

Det har vært et par travle år for SlinCraze med lansering av dokumentar(Arctic Superstar, som er nominert til årets Gullruten),ny musikk,turneévirksomhet både med musikk og som skuespiller, men helaftens konsert i hovedstaden har latt vente på seg. På Samefolkets dag 2018 kan du endelig få oppleve SlinCraze live med band på Parkteatret i Oslo. 

Om SlinCraze : SlinCraze er en samisk rapper fra Kautokeino i Finnmark, som startet med musikk og rap i 2004, da bare 14 år gammel. Siden den gang har han vært tidenes yngste artist i By:Larm, spilt for HMS kong Harald, fått tildelt RAMP-stipendet som deles ut av Rock City i Namsos og Åge Alexandersen, blitt kåret til årets samiske artist av Sapmi Music og Scene Finnmark, Vært delaktig i tittel låten til NRK tv serien "Hjerterått», den førtste artisten som har spilt hiphop konsert i FN bygningen i New York. Tekstene til SlinCraze handler ofte om hvordan livet til en samisk person kan være, der man ofte møter på mye fordommer og rasisme.
Budskapet til SlinCraze er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning. 
SlinCraze er for tiden aktuell med dokumentaren Arctic
Superstar om hans liv som Samisk rapper.

Mer info kommer...

View Event →
Staare 2018
Feb
5
to Feb 11

Staare 2018

Tråante 2017 er historie. Det var en voldsom feiring flere dager til ende, der vi fylte byen Tråante med samiske farger og flagg.

Nå skal vi gjøre dette på nytt. Vi feirer såklart det vi kan, og denne gangen er det 100 år siden det første samiske landsmøtet på svensk jord. Vi skiller sjeldent på norsk/svensk/finsk/russisk jord, men denne gangen er det nødvendig for å ha noe å feire!

Det blir feiret hele denne uken med kulturaktiviteter, seminarer, mat, næringsfokus og mye mer. Mer info kommer.

View Event →
IDJA: Felgen Orkester @ Oslove
Dec
1
8:00 PM20:00

IDJA: Felgen Orkester @ Oslove

VHS - VUOT GO LEA IDJA? Kárášjoga buolaš lea buktán Felgen Orkestera Osloi! Felgen gal ii vissa dárbbaš introdukšuvnna - jos it dieđe geat leat de gal leat geađggi vuol' orron. Lehpet go gergosat ALBMA festii? DÁNSUT, JUOIGAT JA LÁVLUT IJA!?

Oslove Noereh lágida juovlabeavddi ovdal Idja - fina doppe maid!

OMG - IDJA? AGAIN? REALLY? The biting cold in Karasjok brought Felgen Orkester to Oslo! They need no introduction, every Sámi person knows what's about to go down. Are you ready to PARTY? DANCE, YOIK AND SING ALL NIGHT!?

Oslove Noereh has a "julebord" before Idja - go there! 

ID:18
CC:130/250

//

Golmma miellahtuin partyjoavkkus Rolffas dihtet Felgen Orkester mo galgá čuojahit feastamusihka. Kárášjohtgánddat čuojahedje iežaset ovddemusaid searvái sámi poprockšáŋŋeris go 2013:s almmuhedje EP Soaját. Geasuheaddji mihtilmas kárášjohtsuopmaniin hábmejedje sii sin iežaset unna álbmotrockalágan suorggi sámi musihkas, dajahusaiguin ráhkisvuođa, lottiid ja superalbmáid birra.

Feasta dáhkiduvvo, muhto ale suorgan vaikke vel partymusihkka ii leat áiddo du miela mielde. Sis leat čiekŋalis dajahusat ja musihkalaš ovdanbuktimat maid.

Med tre av medlemmene fra partybandet Rolffa vet Felgen Orkester å spille opp til fest. Gutta fra Karasjok spilte seg rett inn i førersetet for den samiske poprocken da de i 2013 ga ut EP-en Soaját. På sjarmerende brei karasjokdialekt skapte de sin egen lille folkrock-inspirerte nisje innen samisk musikk med tekster om kjærlighet, fugler og supermenn. 

Vi garanterer fest, men ikke la deg skremme om partyband ikke er greia di. Her finns det nok av dybde i både tekster og musikalske uttrykk også.

View Event →
Fierpmis på Davás
Nov
17
10:00 PM22:00

Fierpmis på Davás

Kanskje verdens eneste samiske progjazz-band, Fierpmis, kommer til Kåfjord/Gáivuona fredag 17. november. Bandleder Viktor Bomstad fra Storfjord kommune har fått med seg tre av sine beste venner til å spille hans komposisjoner. Sammen med Tina Olsen (sax), David Hveem (bass) og Christian Løken (trommer) spiller Fierpmis energifylt musikk med fokus på hardt, høyt og mørkt. Her kan man forvente seg et rockete uttrykk i skjønn forening med jazzens friere tøyler og tonespråk. 

Bandnavnet kommer fra nordsamisk og kan oversettes til "i fiskegarnet" eller "i et nettverk" forstått som én enhet av sammenkoplede elementer. Blant andre Black Sabbath, Jimi Hendrix, Ornette Coleman, Emerson, Lake & Palmer og samisk tradisjonsmusikk er eksempler på hva som har viklet seg inn i fiskegarnet og blitt en del av det stadig ekspanderende nettverket av impulser. Vel møtt til en spennende konsert!"

Soundcloud:
https://soundcloud.com/user-783107537 

Facebook
https://www.facebook.com/fierpmis/

Inngang: 150,-

View Event →
Golbma Jiena - Folkelarm 2017
Nov
17
8:20 PM20:20

Golbma Jiena - Folkelarm 2017

Golbma Jiena er plukket ut til å være en av årets FOLKELARM -artister. 

Showcase: Fredag 17. november kl. 20.20 - Hovedscenen

Golbma Jiena er et nytt, friskt band fra Sápmi. Marja Mortensson, Katarina Barruk og Elina Waage Mikalsen tar med seg hver sin samiske musikktradisjon og smelter dem sammen i en herlig fusjon.

Bandet har allerede greid å trollbinde publikum med sine konserter i inn- og utland. De har skapt sitt helt unike lydbilde ved å bruke elementer fra popmelodier, elektroniske toner og samisk joik, blandet med eksperimentell vokalbruk. Nå tar de turen til Riksscenen for å trollbinde deg!

Besetning:
Marja Mortensson - vokal
Katarina Barruk - vokal
Elina Waage Mikalsen - vokal, elektronikk
Christo Stangness - bass, elektronikk
Arnljot Nordvik - gitar

Les mer om Golbma Jiena her: 
http://www.folkelarm.no/golbma-jiena.6026289-378085.html

Velkommen til Folkelarm 2017!

View Event →
Bágo in Books: Samisk litteraturfest
Nov
17
to Nov 18

Bágo in Books: Samisk litteraturfest

  • Bágo čálliid siebrie (map)
  • Google Calendar ICS

Sámis leamaš čállingielat guhkkit go 400 jagi. Dál lea áigi ahte almmolaš girjehildduide ihttet eanet go moadde girjji. Girjjálašvuohta lea ovddeš áiggiid, dálá áiggi ja boahtte áiggi birra. 
Dán mánás leat máŋgá nama ja giela:
Gærjafeasta. Bágo in Books. Samisk litteraturfest. Dette kjære barnet har mange navn og mange språk. 

Samiskt skriftspråk har funnits i mer än 400 år. Nu är det dags att vi tar mer en knapp hyllmeter i anspråk i de offentliga bibliotek. Samisk litteratur handlar om dåtid, nutid och framtid.

Jorgalanbádji, oversetterverkstad
duorastaga 16.11 ja bearjadaga 17.11. 
Searvva, påmelding: info@bagoinbooks.se

Čállinbádji, skriveverksted:
duorastaga 16.11 ja lávvordaga 18.11. 
Searvva, påmelding: info@bagoinbooks.se

Girjemárkán. Bokmesse:
bearjadaga 17.11 ja lávvordaga 18.11.
Searvva, påmelding: info@bagoinbooks.se

Bures boahtin sámi girjjálásvuođafestii! Velkommen til samisk litteraturfest! Prográmma: http://www.bagoinbooks.se/

Bileahtta, billett: 100 kr girjefeasta ja bájiid ovddas. Verkstad og litterturfesten.

View Event →
Girjjemárnán - Utvecklingsnod Sápmis bokmässa
Nov
17
to Nov 18

Girjjemárnán - Utvecklingsnod Sápmis bokmässa

I samband med Bágo in books Gaerja Feasta, litteraturfest i Jokkmokk, bjuder Utvecklingsnod Sápmi in till Girjjemárnán/bokmässa. 

Samiska bokförlag och författare ställer ut och säljer litteratur under helgen. 

Ni hittar bokmässan i Ája, i korridoren utanför Laponiatjuottjudus.

Öppettider: 
Fredag 17 november, 12.00-18.00
Lördag 18 november, 10.00-19.00

Inträde till Gaerja Feasta kostar 100 kr/person. 

För mer information om Gearja Feasta gå in på www.bagoinbooks.se

View Event →
Professor emeritus Ole Henrik Magga ávvuseminára
Nov
15
8:30 AM08:30

Professor emeritus Ole Henrik Magga ávvuseminára

Hvis du kjeder deg i Kautokeino den 15. november, så kan vi tipse om seminar for å hylle professor emeritus Ole Henrik Magga. Marita sovner av tanken på dette arrangementet, men siden facebookarrangementet pr. skrivende stund har 31 attending og 128 interesserte, aner hun at hun skulle brydd seg mer.  

View Event →
Transjoik & Moenje @ Oslove
Nov
11
9:00 PM21:00

Transjoik & Moenje @ Oslove

I 1997 skifter Frode Fjellheim JazzJoik Ensemble navn til Transjoik og gir ut CD-en Mahkalahke. Dette markerer starten på et prosjekt som tar joiken med på en reise ingen andre har vært i nærheten av. De gir ut CD-ene Meavraa i 2000, Transjoik Remix Project i 2003, Uja Nami i 2004 og Bewafá i 2005.De har spilt på festivaler og turnert i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Frankrike, Nederland, Tyskland, Pakistan, Estland, USA og Canada. De har vært nominert til Spellemannpris og mottatt strålende anmeldelser for både CD-ene og konsertene. Eller for å sitere Jazznytt: Det er bare å strekke armene i været og juble. Denne musikken tar tak i sjela, drar deg opp av høstmørket, fyller kroppen din med glede, svinger deg rundt og fargelegger livet ditt i dyprøde farger.

Frode Fjellheim – kb, vokal
Nils-Olav Johansen – gitar, vokal
Snorre Bjerck – perkusjon, vokal
Anders Bitustøyl – bass

Moenje er et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik. Bandets to frontkvinner er Marja Mortensson, som har sin bakgrunn fra sør- og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy med bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland. Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som framføres side om side med det tradisjonelle materialet.
Moenje betyr klarvær. Musikken og arrangementene bærer i seg både det klare og enkle og en god porsjon gråvær og kompleksitet. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet.

Marja Mortensson – joik
Hilde Fjerdingøy – torader
Jo Einar Jansen – feler
Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass
Øystein Aarnes Vik – trommer

View Event →
Duodjemarkanat 2017 @ Karasjok
Nov
11
10:00 AM10:00

Duodjemarkanat 2017 @ Karasjok

Elevene på 5.trinnet ved Karasjok skole arrangerer duodjemarkanat på idrettshallen i Karasjok.
Standprisen er kr 400.- + en gevinst til elevenes boklotteri. standleie bes betales innen 20.10.17 til ktnr 49011644170.
Det er plass til 40 stand, så ikke vent med å melde deg på.
påmelding til h-mabo@online.no eller på FB.

View Event →
Luhkkakurs / Luhkkagoarrunkursa @ Oslove
Nov
11
to Nov 12

Luhkkakurs / Luhkkagoarrunkursa @ Oslove

Oslo Samiid Searvi har den gleden å kunne tilby SOL-Samisk Studieforbund kurs i å sy luhkka. 
Luhkkakurset arrangeres helgen lørdag 11. og søndag 12. november 2017 på Samisk Hus i Oslo, Dronningensgt 8b

Kurslærer er Kirsti Irene Andersdatter Johnsen.

Kursavgiften er kr 975,-
Dette er uten kursmateriale, men inkluderer mønster.
Du må også selv ha symaskin.
Kurset er ment som en veiledning til å bruke mønsteret og at du skal tilegne deg for-skjellige syteknikker. Dette skal da resultere en flott luhkka.

Kursspråk er nordsamisk og norsk.
Krav til deltakere. 
• Må beherske symaskin og ha litt syferdigheter. 
• Det blir ikke gitt opplæring i søm og symaskin, men selvfølgelig hjelp ved eventuelle problemer. 
• Kurset passer for de som ikke har sydd luhkka før.
Deltakere tar med: 
• Symaskin med skjøteledning (Du MÅ ha sjekket om alt fungerer på forhånd) 
• Sytilbehør som saks, knappenåler, ekstra symaskinnål, nåler
Materiale: 
• Av hovedstoffet går det 2 meter av. Så må du har litt stoff i kontrastfarger og evt pyntebånd. 
Sytråd som passer til stoffet.

Klede kan bestilles fra flere steder, disse brukes ofte: Skaartekstil, Čiŋat, Inkaduodji, Maritex Gavpi.
På denne facebookgruppen kan du lese om de forskjellige stoffkvalitetene:https://www.facebook.com/groups/609050709227786/permalink/911701332296054/ 
Og her får du bestilt: http://www.tekstil.no/ http://www.gavpi.com/http://www.inkaduodji.no/
Fant ikke nettside til Čiŋat, men de har fb side: https://www.facebook.com/Čiŋat-150246138448612/

Påmelding til kultur@samer.no
Skynd deg å melde deg på da det er kun 10 plasser.

View Event →
Saemien filmebiejjie - Samisk filmdag
Nov
11
9:00 AM09:00

Saemien filmebiejjie - Samisk filmdag

Raasten rastah, Aajege og Røros Kino arrangerer en samisk filmdag på Røros Kino. Arrangementet er en del av jubileumsåret Tråante 2017, og er åpent for alle. Vi starter dagen med GRATIS frokost mellom kl. 9 og 10. 

Filmer vi vil vise: 
Sameblod - Saemien vïrre
Veiviseren - Ofelaš
The Whisperers
Solens sønn

Barnefilmprogram
Kortfilmprogram
Dokumentarfilmprogram
Møte med filmskapere og filmstjerner

Fullstendig program legges ut i starten av oktober.

View Event →
Transjoik @ Tråante
Nov
10
9:00 PM21:00

Transjoik @ Tråante

Frode Fjellheim – (keyboards/vokal)
Nils-Olav Johansen – (gitar/vokal)
Snorre Bjerck – (trommer/vokal)
Anders Bitustøyl – (bass)

– ‘Det er bare å strekke armene i været og juble. Denne musikken tar tak i sjela, drar deg opp av høstmørket, fyller kroppen din med glede og svinger deg rundt og fargelegger livet ditt i dyprøde farger.

Transjoik lager musikk som er opphissende, vital og krafttfull! Sang, strupejoik, bønnerop, rap eller resitasjon? Transjoik er fire musikere som bruker stemmen på en måte du aldri har hørt maken til. Av gamle joikeopptak og diverse andre verdensmusikk elementer, bygger gruppen opp en moderne men samtidig tidløs, suggestiv stemning.

Transjoik har de siste årene inspirert en rekke artister og produsenter ute i verden. Et resultat av dette er deres ”Remix Project” der artister/produsenter som Transglobal underground, Aki Nawaz/FunDaMental og DJ Mutamassik (Egypt/New York) har laget remixer av Transjoiks musikk. Transjoik har nå integrert disse remixene i konsertene sine og opplever ofte et ekstatisk dansende publikum foran scenen’ (Jazznytt).

Arr. Dokkhuset Scene

View Event →
Foredrag: Samisk historie med norske kilder
Nov
9
7:00 PM19:00

Foredrag: Samisk historie med norske kilder

Torsdag 9. november kommer Håkon Hermanstrand til Røros for å holde et foredrag om kilder til samisk historie. Hermanstrand har for tiden et doktorgradsstipendiat ved Nord universitet, og forsker på samenes bygselbrev, tidsavgrenset til 1700-tallet.

Det vil også bli mulighet for å ta en nærmere titt på utstillingen "Stemmer fra sør", som er Rørosmuseets egen utstilling i forbindelse med Tråante 2017. Rørosmuseet ønsker å bruke jubileumsåret til å sette fokus på den samiske politiske bevegelsen, og på å gi publikum mulighet til å sette seg inn i hva det dreier seg om.


Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Nord universitet.

Smelthytta 9. november kl. 19.0

View Event →
 Kulturrådets årskonferanse 2017: Samisk vrede / Sámi suhttu
Nov
9
10:00 AM10:00

Kulturrådets årskonferanse 2017: Samisk vrede / Sámi suhttu

Er det samiske anerkjent som en del av den nasjonale fortellingen? Hvor kommer det sterke politiske engasjementet i samisk kunst fra? Disse spørsmålene berører både norske og samiske kunst- og kulturaktører. Kulturrådet inviterer sammen med Sámediggi - Sametinget til en inspirerende dag med samisk kunst og kultur på dagsorden under årskonferansen 2017. Velkommen til Det Norske Teatret 9. november.

http://www.kulturradet.no/arskonferansen-2017

2017 er et merkeår i samisk sammenheng. Det er 100 år siden det første samiske landsmøtet i Trondheim, 40 år siden Alta-aksjonen og 20 år siden Kong Harald beklaget fornorskingspolitikken ført overfor samene. I vår vedtok Stortinget opprettelse av en kommisjon for å granske samenes historie.

Internasjonalt er samisk kunst etterspurt. Men har norske kulturaktører god nok kunnskap om samisk kunst, historie og virkelighet – og er de seg bevisst at dette er del av vår felles kultur?

Unge samiske kunstnere bruker kunsten til å uttrykke frustrasjon og synliggjøre egen virkelighet. Vi har lånt tittelen til et verk av den samiske kunstneren Carola Grahn og satt samisk vrede på dagsorden. Overskriften peker på hvordan det aksjonistiske preger den samiske kunsten. Hva innebærer koblingen mellom kunst og politikk? Gjelder vreden også felles verdier som globalt er under press - verdier urfolk har særegne strategier for å holde i hevd?

Vrede kan komme til uttrykk både høylytt og mer stillferdig. Vrede kan gi anledning til konfrontasjon, diskusjon, renselse og fornyelse. Med framtiden for øyet setter vi samisk kunst og kultur på agendaen.

Vi ønsker flere refleksjoner om temaet og inviterer deg til å dele dine tanker om samisk kunst og kultur – og dens plass i samfunnet. Bidraget kan være tekst, lyd, bilde eller video. Del ditt bidrag her på årskonferansens facebookside eller send inn til birgitte.solbu@kulturradet.no

Bidragene som sendes inn kan benyttes i forbindelse med Kulturrådets årskonferanse.

Les om konferansen og meld deg på: http://www.kulturradet.no/arskonferansen-2017

Konferansetittelen og kamuflasjemønsteret er lånt fra et verk av den samiske kunstneren Carola Grahn. 
*

2017 lea mearkajahki sámi oktavuođas. 100 jagi lea vássán vuosttaš sámi riikkačoahkkima rájes Roandimis, 40 jagi Álttá-akšuvnna rájes ja 20 jagi dan rájes go Gonagas Harald šállošii dáruiduhttinpolitihka sápmelaččaid ektui. Dán giđa mearridii Stuorradiggi ahte galgá ásahuvvo kommišuvdna dan várás ahte guorahallat sámiid ja kvenaid historjjá.

Sámi ja álgoálbmogiid dáidda lea jearahuvvon riikkaidgaskasaččat. Muhto lea go dáža kulturdoaimmaheddjiin doarvái buorre máhttu sámi dáidagis, historjjás ja duohtavuođas – ja atnet go sii dan lunddolaš oassin min oktasaš kultuvrras?

Ollu nuorra sámi dáiddárat geavahit dáidaga dasa ahte dovddahit duššástuvvama ja dasa ahte ovdanbuktit iežaset duohtavuođa. Mii lea luoikkan bajilčállaga ruoŧa-sámi dáiddára, Carola Grahn, dahkosis ja lokte sámi moari áššelistui. Bajilčála čujuha dasa mo gižžudanvuohki lea deaŧalaš sámi dáidagii. Maid mearkkaša dáidaga ja politihka lagas čatnaseapmi? Guoská go moarri maiddái daidda oktasaš árvvuide mat máilmmiviidosaččat leat garra deattu vuolde – árvvut masa álgoálbmogiin leat erenoamáš fuolahanstrategiijat?

Moarri sáhttá ovdanbuktojuvvot sihke jitnosit ja jaskadit. Moarri sáhttá buvttihit konfrontašuvnna, digaštallama, buhtástusa ja ođasmahttima. Áigumušaiguin boahtteáiggi várás mii loktet sámi dáidaga ja kultuvrra áššelistui.

Mii háliidat eanet reflekšuvnnaid fáttá birra ja bovdet du juohkit jurdagiiddát sámi dáidaga ja kultuvrra birra – ja dan saji birra servodagas. Dat sáhttá lea teaksta, jietna, govva dahje video. Juoge du jurdagiid jahkekonferánssa facebooksiiddus dahje sádde daid: birgitte.solbu@kulturradet.no

Jurdagat mat sáddejuvvojit sáhttet geavahuvvot Kulturráđi jahkekonferánssa oktavuođas.

Loga konferánssa birra ja dieđit iežat dákko: http://www.kulturradet.no/arskonferansen-2017

*

2017 akte mïerhkejaepie saemien ektiedimmesne. Daelie 100 jaepieh mænngan voestes saemien rijhketjåanghkoe lij Tråantesne, 40 jaepieh Alta-aksjovnen mænngan jïh 20 jaepieh mænngan Gånka Harald daaroedehtemepolitihkem gaatelassji mij saemiej vööste orreme. Daan gïjren Stoerredigkie nænnoesti aktem kommisjovnem tseegkedh juktie saemiej jïh kveeni histovrijem kraanskodh.

Gaskenasjonaale suerkesne saemien jïh aalkoealmetji tjeahpoen mietie gihtjesåvva. Men nöörjen kultuvreaktöörh nuekies hijven daajroem saemien tjeahpoen, histovrijen jïh rïektesvoeten bïjre utnieh – jïh dah hov daajroem utnieh daate akte iemie bielie mijjen ektie kultuvreste?

Noere saemien tjiehpiedæjjah tjeahpoem nuhtjieh juktie sijjen aajhpehtsvoetem vuesiehtidh jïh jïjtsh rïektesvoetem våajnoes darjodh. Mijjieh tihtelem aktede vierhkeste lööneme dehtie saemien tjiehpiedæjjeste Carola Grahn jïh saemien siknem biejjieöörnegasse bïejeme. Bijjiebaakoe tjïerteste guktie dïhte sjïere gæmhpoe dam saemien tjeahpoem tsavtsa. Mij dïhte lïhke ektiedimmie tjeahpoen jïh politihken gaskem sæjhta jiehtedh? Sikne aaj dej ektie aarvoej bïjre mah leah behtjiedimmien nuelesne abpe veartenisnie – aarvoeh mej åvteste aalkoealmetjh sjïere gorredimmievuekieh utnieh?

Sikne maahta vååjnesasse båetedh dovne reegkesligke jïh vielie sjaevehts. Sikne maahta nuepiem vedtedh konfrontasjovnese, digkiedidh, reejnedh jïh orrestidh. Tjelmiejgujmie båetijen aajkan mijjieh saemien tjeahpoem jïh kultuvrem biejjieöörnegasse bïejebe.

Mijjieh jienebh åssjaldahkh teeman bïjre vaajtelibie jïh datnem bööredibie dov åssjaldahkh saemien tjeahpoen jïh kultuvren bïjre juekedh - jïh dan sijjie siebriedahkesne. Dåarjoe maahta teekste, tjoeje, guvvie jallh videove årrodh. Juekieh dov dåarjoem jaepiekonferansen facebook-sæjrosne jallh seedth dam sïjse diekie: birgitte.solbu@kulturradet.no

Dåarjoeh mah sïjse seedtesuvvieh maehtieh åtnasovvedh Kultuvreraerien jaepiekonferansen sjïekenisnie.

Lohkh konferansen bïjre jïh bïeljelh mejtie sïjhth meatan årrodh:http://www.kulturradet.no/arskonferansen-2017

*

2017 la mærkkajahken sámijda. Dán jage la 100 jage vuostasj sáme rijkatjåhkanimes Roandemin, 40 jage Álttá-aksjåvnås ja 20 jage dallutjis gå Gånågis Harald vájvahij dárojduhttempolitihkav sámij vuoksjuj. Gidán mierredij Stuorradigge jut kommisjåvnnå mij galggá sámij ja guojnaj histåvråv guoradallat galggá nammaduvvat.

Rijkajgasskasattjat sáme ja álggoálmmugij dájda gatjádaláduvvi, valla le gus dáttja kulturbarggijn buorre máhtudahka sáme dájdas, histåvrås ja duohtavuodas – ja le gus sij gåhtsemin jut dát la luondulasj oassen mijá aktisasj kultuvras?

Nuorra sáme dájddára adni dájdav asjmev åvddånbuvtátjit ja ietjasa duohtavuodav tjalmostahtátjit. Mij lip luojkkam bajelttjállagav sáme dájddáris Carola Grahn ja lip sáme moarev almmusij biedjam. Bajelttjála vuoset gåktu aksjonissma la ájnas oassen sáme dájdas. Majt lahka aktijvuohta dájda ja politihka gaskan merkaj? Guosská gus moarre aktisasj árvojda ma væráldav miehtáj li garra dætto vuolen uddni – luondoluohko, árbbedábe, suojmokvuohta, vuojŋŋalasjvuohta – árvo majda iemeálmmugin li sierra strategijja bisodittjat?

Moarre máhttá åvddånbuvteduvvat jieddnát ja ienep sjávot. Moarre máhttá buktet konfrontasjåvnåv, dágástallamav, rájnnanimev ja ådåstuhttemav. Ájggomusáj boahtteájge gáktuj biedjap sáme dájdav ja kultuvrav almmusij.

Mij sihtap ienep ájádusájt tiemá birra ja bivddi duv ietjat ájádusájt sáme dájda ja kultuvra birra åvddånbuvtátjit – ja dan sadje sebrudagán. Dahko máhttá liehket tæksta, jiedna, gåvvå jali video. Almoda ietjat dagov jahkekonferánsa facebook-bielen jali sáddista: birgitte.solbu@kulturradet.no

Dago ma sisi sáddiduvvi máhtti aneduvvat Kulturráde jahkekonferánsa aktijvuodan.

Lågå konferánsa birra ja diededa ietjat: http://www.kulturradet.no/arskonferansen-2017

View Event →
Transjoik @ Romsa
Nov
8
8:00 PM20:00

Transjoik @ Romsa

Frode Fjellheim har ledet flere utgaver av bandet som spiller i jazzklubben denne kvelden. Og tenke seg – basert på inspirasjon fra sørsamisk musikk har bandene eksistert i 25 år!

Forløperen til bandet (Frode Fjellheim JazzJoikEnsemble) hadde sine første konserter i 1992, og det første albumet under navnet Transjoik kom ut i 1997!
Så her snakker vi om et band som feirer 25års-jubileum. Det markeres med en turné; samme år som samene feirer 100-års jubileum for det første landsmøtet i Trondheim i 1917. Det markerer jazzklubben med denne konserten.

Transjoik har gitt ut fem album, turnert i Europa, USA, Canada og Pakistan, vært nominert til Spellemannpris og begeistret publikum med spektakulære konserter.

Forskjellige utgaver av Transjoik har spilt i Tromsø. Aktiviteten har vært litt lav de aller siste årene, siden flere av musikerne har vært aktive i andre prosjekter, men musikken og bandet har aldri vært lagt på hylla! 

Transjoik lager musikk som er opphissende, vital og kraftfull! Sang, strupejoik, bønnerop, rap eller resitasjon? Transjoik er fire musikere som bruker stemmen på en måte du aldri har hørt maken til. Med utgangspunkt i gamle joikeopptak på voksrull, bygger gruppen opp en moderne, men samtidig tidløs, suggestiv stemning.

Vi venter spent på årets utgave av Transjoik!

Besetning: Frode Fjellheim, piano, synther og vokal; Nils-Olav Johansen, gitar og vokal; Anders Bitustøyl, bass og Snorre Bjerck, trommer og vokal.

View Event →
Mari moments / Mari liibbat
Nov
7
6:00 PM18:00

Mari moments / Mari liibbat

Susanne Hætta, girjji " Mari moments Mari liibbat " čálli boahtá min lusa, son ovdanbuktá girjjis čuovgagovvašovva oktan musihkain Mari rerortoaras, ságastallat girjji birra, guldaleaddjit besset jearrat ja girjji lea vejolaš oastit girječállis.. 
Bures boahtin Mari Boine-eahkedii. 
Rabas buohkaide. 

Susanne Hætta, forfatteren av boka "Mari liibbat/Mari moments" kommer til oss, ho byr på lysbildeshow fra boka med musikk fra Maris repertoar, samtale rundt boka, muligheter for spørsmål fra publikum, boka fås kjøpt av forfatteren..
Velkommen til en aften om Mari Boine
Åpent for alle

View Event →
Mánáidduodji: Større barn fra 2. klasse og oppover @ Skánit
Nov
7
5:00 PM17:00

Mánáidduodji: Større barn fra 2. klasse og oppover @ Skánit

  • Duodjisiida v/ gamle Trøssemark skole (map)
  • Google Calendar ICS

Det er snart skábma – mørketid – og Stuornjárgga sámi duodji inviterer barna til Duodjesiida! 

Barna får muligheten til å prøve duodji på ulike stasjoner. Det blir både dipmaduodji og garraduodji. Arrangementet er åpent for medlemmer og ikke-medlemmer og går over to ganger, den første gangen for de minste barna og den andre gangen for de litt større barna.

NÅR?
Tirsdag 31. oktober kl. 17.00–19.00: Små barn til og med 1. klasse
Tirsdag 7. november kl. 17.00–19.00: Større barn fra 2. klasse og oppover

Vi serverer kveldsmat i løpet av arrangementet begge gangene.

HVOR?
Duodjesiida er på gamle Trøssemark skole i Skånland. Adressen er Nedre Trøssemark 84.

GRATIS
Arrangementet er gratis og åpent for både medlemmer og ikke-medlemmer.

PRAKTISK
Mammaer, pappaer, søsken, besteforeldre, tanter, onkler, slekt og venner inviteres med sammen med barna.

Målet med arrangementet er å gi barna en forståelse av hva duodji er. Barna får med seg hjem duodji-en som de selv lager.

Buoragit boahtin! Velkommen!

View Event →
Čájáhusrahpan - Utstillingsåpning
Nov
6
5:30 PM17:30

Čájáhusrahpan - Utstillingsåpning

  • Sámiid Vuorká-Dávvirat/De Samiske Samlinger (map)
  • Google Calendar ICS

RDM-Sámiid Vuorká-Dávvirat sávvá buresboahtima čájáhusrahpamii FIERPMÁDATHUKSEJEADDJI ELSA LAULA RENBERG čájáhussii, vuossárgga 6.11.2017, dii. 17.30

Čájáhus lea oassin čuohtejagiávvudeamis, Tråante 2017, dan vuosttaš sámi riikkaidgaskasaš oktasaščoahkkima mii lágiduvvui Troandimis guovvamánu 6.- 9. beaivái 1917s .

Vefsn museas boahtá Kari Sommerseth Jacobsen muitalit čájáhusa birra. Guoimmuheapmi luđiin ja guossoheapmi.
Nuvttá doalut.

Lasi čájáhusdieđut
http://rdm.no/samisk/s_miid_vuork_d_vvirat/mii_geavv_/
---
RDM-De Samiske Samlinger ønsker velkommen til utstillingsåpning NETTVERKSBYGGEREN ELSA LAULA RENBERG mandag 6.11.2017, kl 17.30

Utstillingen om Elsa Laula Renberg er del av hundreårsfeiringen, Tråante 2017, for det aller første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim 6.-9. februar 1917. 

Informasjon om utstillingen ved Kari Sommerseth Jacobsen fra Vefsn museum, kulturelt innslag og enkel servering.
Gratis arrangement.

Mer om utstillingen
http://rdm.no/norsk/de_samiske_samlinger/hva_skjer/

View Event →
Fagkurs i stedsnavnregistrering i Trondheim
Nov
6
to Nov 7

Fagkurs i stedsnavnregistrering i Trondheim

Kursets innhold er blant annet hvordan forberede seg før man oppsøker informanter, hvordan finne gode informanter, spørreteknikker, hvilken info om navnet som ønskes, bøyning, betydning, tradisjoner knyttet til navnet, hvordan kartfeste digitalt og på papirkart, UTM-soner, forklare Sametingets registreringsskjema. 

Kurset er gratis. Deltakerne må selv betale reise og opphold. Samiskstudenter kan få reiseutgifter dekt.

Lærer: Førsteamanuensis Kaisa Rautio Helander
Kursspråk: Norsk, tolkes til sørsamisk. 


Påmeldingsfrist: 31.10.2017
Påmelding pr.mail: ardis.ronte.eriksen@samediggi.no
Mer info: Ardis Ronte Eriksen, tlf 78 47 42 71


*


Fágakursa báikenammaregistreremis

Kurssa sisdoallu lea earret eará mo ráhkkanit ovdal deaivvada informánttaiguin, mo gávdnat buriid informánttaid, jearahallanvuogit, guđe dieđuid háliidit oažžut nama birra, sojaheapmi, mearkkašupmi, árbevierut mat čatnasit nammii, mo merket kártii digitála ja merket bábir kártii, UTM-avádagat, čilget Sámedikki registrerenskovi. 

Kursa lea nuvttá. Oassálastit mákset ieža mátkki ja orruma. Sámegielstudeanttat sáhttet oažžut máksojuvvot mátkegoluid.

Oahpaheaddji: Vuosttas amanueansa Kaisa Rautio Helander
Kursagiella: Dárogiella, dulkojuvvo máttasámegillii. 

Dieđihanáigemearri: 31.10.2017
Dieđiheapmi e-poastta bokte: ardis.ronte.eriksen@samediggi.no
Eanet dieđuid addá: Ardis Ronte Eriksen, tel 78 47 42 71

View Event →
Sameblod med samtale om sterke kvinnelige filmkarakterer @ Oslove
Oct
29
5:00 PM17:00

Sameblod med samtale om sterke kvinnelige filmkarakterer @ Oslove

Velkommen til filmhelg med fokus på nordisk film. Vi viser alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris. Mellom visningene serverer vi forfriskninger og filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester. 

Elle Marja, 14, er en samisk jente. På 1930-tallet blir hun utsatt for rasisme og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Hun begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

Sameblod fikk strålende mottakelse og har vunnet en rekke priser etter premieren i Venezia i september 2016. Dette er en film med en appell som er langt bredere enn urbefolkningstemaet skulle tilsi.

Les mer og se trailer her: http://www.cinemateket.no/161630/sameblod

Etter filmen leder Karsten Meinich fra Montages panelsamtale om sterke kvinnelige hovedkarakterer på film. I panelet sitter regissør Iram Haq, skuespiller Marte Magnusdotter Solem og Lisa Loven Kongslien.

View Event →
Snøfrid - Georg Buljo @ Oslove
Oct
28
9:00 PM21:00

Snøfrid - Georg Buljo @ Oslove

Hvordan låt musikken i møtet mellom Harald Hårfagre og samiske Snøfrid Svåsedatter?


Bestillingsverket «Snøfrid» er en meditativ og drømmende krysning mellom norrøn og sørsamisk kultur.
Publikum vil få oppleve nykomponert verdensmusikk inspirert av tradisjonsmusikk fra Hedmark med hovedvekt på samiske kilder.
Buljo har i anledning det samiske jubileumsåret 2017 latt seg inspirere av foreningen og ekteskapet mellom kong Harald Hårfagre og samiske Snøfrid Svåsedatter, som ifølge Snorre la grunnlaget for arvingene til den norske kongerekka.Verket er skrevet til Festspillene i Elverum og støttet av Norsk kulturråd.
Den sørsamiske musikktradisjonen smelter naturlig sammen og forenes med norrøn påvirkning slik samklangen kanskje kunne ha hørtes ut dersom møtet hadde skjedd i 2017.

Georg Buljo – joik/vokal, gitarer, perkusjon, synth
Marja Mortensson – joik/vokal
Erlend Viken – feler
Per Willy Aaserud – trompet, synth
Espen Berg – tangenter
Gunnar Augland – trommer

Kari Rønnekleiv – fele
Emilie Heldal Lidsheim – fele
Hilde Nora Ringstad – bratsj
Katrine Schiøtt – cello

All tekst og musikk av Georg Buljo. Sørsamiske gjendiktninger av Marja Mortensson.

View Event →
ISÁK @ Oslove
Oct
28
8:00 PM20:00

ISÁK @ Oslove

ISÁK er 19 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen, som sammen med produsent Daniel Eriksen og trommis Aleksander Kostopoulos utgjør en spennende ny fusjon av joik, urbane synther, og et tekstunivers som lekent kombinerer engelsk og samisk.

Siden debuten i påsken 2017 har bandet opplevd en overveldende etterspørsel, og en debutsommer som telte intet mindre enn 12 festivaljobber. ISÁK har også blitt beskrevet som «det heteste navnet i Sápmi» av Riddu Riddu, en av verdens viktigste utfolksfestivaler, før sin opptreden der i sommer.

Med kun to singler ute er det først og fremst som liveband ISÁK har bygd seg opp, og med sine tre fyrverkeri på scenen, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Etter å ha vunnet Sámi Grand Prix i 2016 med låten «Luoddaearru/Veiskille» har Ella Marie vært fast bestemt på bygge et solid fundament for en fremtidig karriere, og vært opptatt med å finne de rette personene for henne å jobbe med. Resultatet ble et sterkt band med et engasjert team i ryggen.

Daniel har vært basert i London de siste ni årene, og gir ut egen musikk via plateselskapet til Deadmou5. Og igjennom sitt studio, Flesh & Bones studios i Hackney/Øst London, har Eriksen jobbet med artister som The Wombats, Slow Club, Biru Baby og Bendik. Aleksander er en svært erfaren trommis, som i tillegg til økende suksess med sitt band Pil & Bue, har turnert sammen med artister som Mari Boine, Adjagas, Elle Marja og mange, mange flere.

View Event →