Back to All Events

Konsert: Maxida Märak / SlinCraze / Ailu Valle / YAR1Y

  • Rockheim Brattørkaia Trondheim, Sør-Trøndelag, 7010 Norway (map)

ÅPENT ARRANGEMENT

YO! Det er ingen hemmelighet at Marita og jeg har godt over gjennomsnittet stor plass for festivaler i hjertene våre (Les: Selverklærte festivalsamer). Når to av våre største gleder i livet går sammen med Rockheim for å gi oss musikkelskere tre av Sápmis aller hippeste hip-hopere(bokstavrim CRED) så finner du oss fremst. Hør etter de to som frenetisk prøver å henge med på tekstene og danser kronisk urytmisk til! Det kan hende det blir et #HættaBling-moment! 

Maxida «CrossFit» Märak er tilhenger av ytringsfriheten, og er kjent for å bruke den godt. Som yrkestittel har hun de to store A-ene; artist og aktivist. Hun kjemper mot gruveindustrien i Sápmi med politiske tekster og har en av Sápmis mest kjente instagramprofiler (@maxidamarak). I høst slapp hun en ny EP; «1». Tittelen er misvisende for EP-en består av 4 sexy låter om fysisk aktivitet i rundkjøringer. Selv om fysisk fostring er vel og bra, er kanskje ikke målgruppen barn. Kremt.  

Personlig favorittlåt: Mitt Största Fan (Bluegrass Version)  

Ailu «Valla Valli» Valle har ved å vise sitt politiske engasjement med vokal på nivå med Boines piruetter nådd helt fra bittelille Gamasmohkki (veikryss langs 92 i Finland ett sted) til hele Europa.  Med hvit kofte er han lett å spotte på scenen. Han er i likhet med undertegnede glad i bokstavrim; den første plata som kom i 2012 heter; Dušši Dušše Duššat. Challenge of the day: Repeat fast 20 times. I 2015 slapp han “7”, og i likhet med "CrossFit" er det vanskelig å skjønne tittelen, for plata inneholder 8(!) låter. Ukas filosofiske spørsmål i vår tomannsredaksjon er betydningen bak tall-tittlene til de hippe hip-hoperne. En populær teori er at tallene viser til antall piercinger. Vi har sett at Maxida har en i nesa. Lurer på hvor Ailus er...  

Personlig favorittlåt(i skrivende stund): Bággu geargat 

SlinCraze aka «Maze Macarena» sørget for at det eneste man husket etter Sámi Grand Prix 2005 (når vi var 12) var hans pausenummer. Gjennom de siste 11 årene har han sluppet en del singler, EP-er og album. I motsetning til hans kollegaer gir han albumene fornuftige navn; «SlinCraze» (2011) og «Arctic Superstar»(2016). Han er også den eneste samiske rapperen (vi vet om) som har en egen dokumentarfilm med store biroller som blant andre DJ Tor The Magic Hand from Lappland. Hans samarbeid med Truls «SlurtFace» Svendsen på «Boss Remix» er en av de mest kjente låtene hans, og på min førsteplass på Spotify2016-lista. Bakgrunnsinfo: to av MM-staben(Saxeristen og Lavvoelin) gjorde et fåfengt forsøk på å lære sangen. Til sommeren kommer han til Márkomeannu, så Marita og jeg skal virkelig sjekke ut smakebiten i Tråante (innlegget innholder skamløs annonseplassering).  

Personlig favorittlåt: “Min Guovlu” 


YAR1Y (uttale?) fra Lovozero i Russland skal også på scenen denne kvelden! Dedikerte Slin-fans husker kanskje han russiske rapperen fra "Arctic superstar"? Same guy. Han rapper på kildinsamisk - som bare snakkes av ca 700 personer og er waaaay beyond UNESCOS liste for truede språk. Han er inspirert av The Real Slim Shady og begynte å rappe etter å ha sett 8 Miles som 16-åring. Han tar med seg brodern sin (Efim Galkin) og blåser capsen av deg på kildinsamisk.

 

Fred ut!

Earlier Event: February 10
Elsa Laula
Later Event: February 10
CO2lonialNATION // Tråante 2017