Back to All Events

Boklansering: Farsmålet av Gerd Mikalsen

  • Prelaten kro og scene 12 Sjøgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Gerd Mikalsen har skrevet varmt og omsorgsfult om sårt tema! 

FARSMÅLET

Farsmålet er en roman som tar leseren med inn i fornorskingsprosessen av det  samiske språk. 

Med bygda Manndalen i Troms som bakteppe følger vi en familie gjennom ulike stadier i livet og møter på stadige konfrontasjoner når språket blir en stor kilde til uro og frustrasjon. Boka forteller hvordan fornorskningen har virket på den enkelte, på familien og det samiske samfunn. 

Denne romanen er blant de første som går inn i problematikken og vil avdekke sårene som ble risset inn i et folk som på en brutal måte gjennom fornorskningspolitikken mister deler av sin identitet og egenverdi. 

Forfatteren Gerd Mikalsen forteller blant annet: ”I min barndom var det to ting som var strengt forbudt for oss unger. Den ene var å snakke samisk og den andre var å snakke om alt som hadde med kjønnsdrift å gjøre. Lenge trodde jeg at dette var samme sak.” Denne fordømmelsen av alt det kjødelige, har selvsagt også å gjøre med læstadianismen nordpå, og romanen er innom flere aspekter i så måte. Skammen over det samiske språket er én ting. Deretter skammen av det kjødelige. 

Gollegiella forlag ønsker velkommen til lansering av boka. 

Opplesning ved forfatteren Gerd Mikalsen
Musikalsk innslag ved Niko Valkeapää 
Servering

Forfatter Gerd Mikalsen (f.1957) er født i Nord-Troms og bosatt i Manndalen i Troms. Mikalsen har sammen med familien jobbet som økobonde med bær og grønnsaksdyrking, dyrehold og seterdrift. Duodji (samisk håndverk), veving, videreforedling av nordnorske matvarer og ysting er ting som har inngått i hennes livslange naturhusholdning. Hun har vært innom turistnæringen og jobber nå i helsesektoren. Skriving og lesing har alltid vært fritidssysler til hun nå i voksen alder debuterer med romanen Farsmålet.

Earlier Event: January 14
Muitte mu // NRK TV