Back to All Events

Utstillingsåpning: Juoigat – en reise i samisk musikk @ Tråante

  • Ringve Musikkmuseum (map)

Utstillingen "Juoigat" undersøker den samiske musikkens historie, bruk og betydning med den tradisjonelle joiken som utgangspunkt. Ved å tre inn i et viddelandskap vil man kunne oppleve hvordan joik og natur er sterkt knyttet til hverandre. Hvordan kan joiken utrykke og formidle opplevelsen av et landskap eller et dyr? Utstillingen forsetter inn i storbyen og utforsker mangfoldet av tradisjonelle og moderne samiske musikkutrykk i dag.

I Sverige foretok Karl Tirén (1869 - 1955) reiser hvor han skrev ned joiker på notepapir. Vi blir kjent med hans opptak av joik tidlig på 1900-tallet gjennom lydeksempler og gjenstander som har tilhørt forskeren. Utstillingen tar også for seg moderne samisk musikk og hvordan joik brukes i nye sjangere og på nye måter, for eksempel i rap, populærmusikk og samtidsmusikk.

Utstillingsåpning ved medlem av Sametingsrådet Mariann Wollmann Magga. Musikalske innslag ved Frode Fjellheim. 
 

Earlier Event: October 7
Lugn lördag på Vallje
Later Event: October 8
DEH! @ Giron Sámi Teáhter