Back to All Events

The Sápmi Party @ Göteborg


  • Yaki-Da 47 Storgatan Göteborg, Västra Götalands län, 411 38 Sweden (map)

Göteborg Film Festival inviterer til samisk fest!

Ålder: 18 år med festivalarmband, annars 20 år.
Entré: gratis med festivalarmband innan kl 00:00. Festivalarmband kan inte köpas på plats utan köps på filmfestivalens biografer/biljettkassor, eller här:http://giff.jetshopmini.se/
Utan festivalarmband: 120 kr.
Tillgänglighet: ja

På scen:
20:00-21:00 DJ Anders Rimpi
21:00-21:45 ÁRA
21:45-22:15 Anders Rimpi
22:15 Timimie Märak
22:30 Anders Rimpi
23:00 Maxida Märak
23:30 Anders Rimpi
00:00-03:00 Stina Grape

Ett av festivalens fokus 2017 är samisk film, och ett urval av flera nya samiska lång- och kortfilmer visas under rubriken "Fokus: Sápmi". Satsningen innehåller också ett retrospektiv som uppmärksammar den samiska filmhistorien, och en fördjupande diskussion om samisk film äger rum i festivalens seminarieprogram. Men självklart ska vi ha en fest också!

Några av de mest uppmärksammade och intressanta artisterna från Sápmi uppträder under en och samma kväll på Yaki-Da onsdagen den 1 februari:Maxida Märak, Timimie Märak och ÁRA. Dessutom hittar du Anders Rimpi bakom skivspelarna, han har tagit på sig uppgiften att spela samisk klubbmusik i två timmar!

Festen presenteras i samarbete med International Sámi Film Institute,Sametinget i Sverige och Yaki-Da.


MAXIDA MÄRAK
Det finns många lager av Maxida Märak; artist, musikproducent, skådespelare och människorättsaktivist. Endast 27 år gammal har hen redan en mångfacetterad bakgrund där hen bland annat skrivit musik och medverkat i Dramaten-föreställningen “Den e vi”, Martina Haags film “Glada hälsningar från Missångerträsk” och Sveriges Radios radioteater ”Dagbok från Gallok”. Förra sommaren fick svenska folket höra Maxidas historia i Sommar i P1 och i vinter är hen dubbelt aktuell med debut-EP och huvudrollsinnehavare i SVT-serien "Midnattssol" (skaparna bakom Bron). Den förenande tråden genom allt Maxida har tagit sig för är stoltheten över det samiska ursprunget. I musikskapandet blandar hen elektroniskt med jojk och rap, där Sápmis och Sveriges popkulturer integreras på ett unikt sätt.

TIMIMIE MÄRAK
Nu skrivs historien om för hur Sverige ska se på det land de än idag kolonialiserar. Timimie står i front bland många syskon för att göra rätt för Europas enda urfolk. Med samtal och föreläsningar förklarar sån detaljerat hur den normativa makten försummar människor. Med lyrik och spoken word för att uttrycka sin och andras upplevelse, i hopp om att stärka kampen för en ny tid med nya värderingar, där alla ska kunna andas fritt. Ingen annan än ägaren av sin kropp ska få tolka den. Vikten av att skapa trygga rum och skyddsnät där en person ska kunna utveckla sin identitet utan att bli ifrågasatt.

ÁRA
Att lyssna på ÁRA, såväl inspelat som live, är alltid en resa genom inre och yttre landskap. Med djupa rötter och en ständig vilja att ta sig vidare är ÁRA en självklar del av den unga, moderna samiska musikscenen. Debutskivan "O" släpptes 2010 och bröt då bröt ny mark för jojken som uttryckssätt. Med nya albumet ”Girkásit” vill ÁRA hedra ljuset i våra liv. Girkásit betyder ljusare på samiska. Det finns stora utmaningar med att växa upp som ung samisk individ i ett modernt samhälle. Det är mycket motstånd och mörker som måste mötas - såväl på ett inre som ett yttre plan. Detta reflekteras inte minst i det utbredda psykiska lidande och den höga självmordsfrekvens som idag kan ses hos unga samer. Vi alla måste hitta en utväg. Med ljus i våra sinnen kan vi möta mörkret och fortsätta framåt.
http://www.soundofara.com/
https://vimeo.com/75477123

DJ ANDERS RIMPI
Kompositör/ljudkonstnär och sångare från Göteborg med rötter i Oalloluokta, Sirkas sameby. Komponerar i huvudsak elektroakustiska verk med konkreta ljud, ofta från naturen, men skriver även instrumentala och vokala verk. DJ:ar emellanåt med samisk och andra ursprungsbefolkningars musik.
soundcloud.com/rimpi
(DJ Ánndaris Rimpi
Kompositörra/jiednadájddár ja lávllo Götebårjas. Suv máddo l Oalloluovtas, Sirggá tjieldes. Tjállá ienemusát elektroakustijka biehkijt konkrehta jienaj, álu luondos. Tjállá aj intstrumentála ja lávllombiehkijt. Muhttijn DJ:i sáme ja ietja álggoálmmugij musijkaj.
soundcloud.com/rimpi)

Vi ses!

//Göteborg Film Festival

Earlier Event: February 1
Ïhkkátis dávvierh: Vuasátisrahppame
Later Event: February 2
Drop-in fotostudio @ Jokkmokk