Back to All Events

Ïhkkátis dávvierh - samisk popuputstilling


  • Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 3 Munkegata Trondheim, Sør-Trøndelag, 7013 Norway (map)

Åpent arrangement. Altså, hvem hadde trodd at hovedattraksjonen i Jokkmokk også skulle komme til Tråante?! For en lykke. 

 Govven: Carl-Johan Utsi

Govven: Carl-Johan Utsi

I forbindelse med TRÅANTE 2017 har Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum invitert avgangselever fra Sámij åhpadusguovdásj i Jokkmokk til å presentere arbeider i en pop-up utstilling i museets trappegalleri. Utstillingen viser hvordan unge duöjjie-utøvere i dag jobber med å utvikle og tilpasse duöjjie til samtiden – med tradisjonene i grunnen. Et viktig prinsipp for duöjjie er at det skal ha funksjon som bruksforemål.

Elevene kommer fra ulike områder i Sábmie, og utstillingen viser dermed duöjjie fra ulike deler av Sábmie.

Deltakere:
Ellen Berit Dalbakk
Erica Johansson
Inger Julianne Eira
Katarina Barruk
Katarina Kielatis
Lisa Lyngman Gælok
Merethe Kuhmunen
Niká Pittja
Olivia Östlund
Terje Israelsson

Sámij åhpadusguovdásj har en av de fremste duöjjie-utdanningene i Sábmie. Utdanningen består av to linjer; skinn og tekstil, og tre og horn. Praktisk arbeid har stort fokus i utdanningen. Sámij åhpadusguovdásj er også en av de eldste institusjonene i Sábmie. Skolen ble grunnlagt i 1942, da under navnet Samernas folkhögskola.

Ïhkkátis dávvierh (umesamisk) = Evige skatter
Duöjjie (umesamisk) = Samisk sløyd, samisk kunsthåndverk
Sábmie (umesamisk) = Sameland, det samiske området
Utstillingen vises i perioden 7.2 – 28.2 2017

Utstillingen er finansiert av Sametinget, Nordland fylkeskommune, Sámi Duodji, Sámiid Duodji, Jokkmokks kommun, Åre kommun, Várdobáiki samisk senter, Duodjeinstituhtta, Stuornjárgga sámi duodji og Sámij åhpadusguovdásj.

Later Event: February 7
Elle Márjá @ Tråante 2017