Back to All Events

Debatt: Stopp samehetsen! @ Romsa

  • Studenthuset Driv - Tromsø (map)

Når media tar opp samespørsmål kommer svaret gjerne i form av trusler, sjikane og rasisme. På 17. mai i år i Alta fikk samer ropt “sirkusfolk” og “fjellfinn” etter seg. Mathilde (17) opplevde å bli slått fordi hun er samisk. Samiske veiskilt blir tagget ned i Bodø og Ina-Theres (22) ble bedt om å “reise tilbake til landet hun kom fra”. Hverdagsrasisme, skjellsord og latterliggjøring skremmer viktige stemmer og fører til ekskludering. 

Hva er det som gjør at så mange reagerer med aggresjon og hets på spørsmålet om samisk kultur og språk? Hva gjør hetsen med samer og samfunnet? Og kanskje viktigst - hva må gjøres for å endre holdninger og få slutt på hetsen?

Stopp hatprat* vil sette søkelys på hat og diskriminering mot samer og hva som må gjøres for å stoppe hatpraten. Derfor arrangerer vi debatt med blant annet ordfører Kristin Røymo på studenthuset Driv i Tromsø.

Hvem kommer?
Ella Marie Hætta Isaksen fra det samiske bandet ISÁK** underholder og Jens Johan Hjort holder innledning. Så blir det debatt ledet av Sigurd Gjerde Jakola med følgende panel:

•Kristin Røymo, ordfører i Tromsø (AP)
•Nils Kristian Winther fra Høyre i Tromsø
•Alice Marie Johansen fra Noereh, samisk ungdomsorganisasjon
•Anna Kaisa Partapouli fra Sametingets Ungdoms-Politiske Utvalg (SUPU)
•Eirik Larsen fra Sámiráđđi (Samerådet)

Arrangementet holdes med støtte fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.

*Stopp hatprat er en kampanje for menneskerettigheter og mot hatprat, startet av Europarådets ungdomsråd. Les mer på www.stopphatprat.no
** Musikalsk innslag ved Ella Marie Hætta Isaksen, vokalist i det samiske bandet ISÁK. https://www.youtube.com/channel/UCT2KQ-jzMTIrPtlrgPYyFJA

Earlier Event: September 28
Tjaktjen Tjåanghkoe
Later Event: September 28
Mari Boine @ Tråante