Mii geavvá @ Tråante

Dette kommer til å bli årets happening - i alle fall på asfalt. 100-årsjubileet skal feires i over en uke, med både seminarer, kurs, marked og konserter. Det er et hinsides program som er satt opp for denne uken, og du kan ikke klare å gå på alle. Her må prioriteringer gjøres. Her kommer redaksjonens plan for Tråante 2017.

OBS: Alle arrangement som krever billett er markert, resten er gratis. Trykk på arrangementene for mer info!

Lørdag 4. februar

Det er kun en ting som skjer i forbindelse med Tråante på denne lørdagen, og det er utstillingsåpning på Sverresborg museum. Det blir tre forskjellige duodjiutstillinger på museet, som Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji, Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, og Sverresborg museum står bak. Åpnes 15:30, be there. Utstillingen står frem til desember 2017.

Søndag 5. februar

I dag er det verdenspremiere på  ”Fra Kautokeino til Kalvskinnet”. Utsolgt, såklart. Vi skulle anbefalt å gå på Sameblod, men guess what?! Utsolgt. Gå heller på utstillingsåpningen til ”Áigemátki”, en utstilling som viser samtidskunst skapt av kunstnere fra Norge, Sverige og Finland. Vernissagen starter i Trondheim sentrum, kl 19:30, med performance-parade fra Cicignons plass gjennom sentrum til Bispegata. Derfra kjøres publikum i buss til Kraftbyen, Leirfossvegen 5e, Sluppen.

Og, en nyhet vi skulle visst tidligere TRÅANTE: Konsert med Sunna og Jannok kl. 14!

Redaksjonens dagsprogram:
12.00 - 12.45: Elleve samiske tidsbilder @ Ringve
13.00 - 14.00: Utstillingsåpning: Hvem eier historien? @ NTNU Vitenskapsmuseet
14.00 - 14.30: Konsert med Anders Sunna & Sofia Jannok @ Trøndelag senter for samtidskunst
17.00 - 18.00: Utstillingsåpning: Synnøve Persen @ Scandic Lerkendal
20.00 - 21.00: Áigemátki <3

Mandag 6. februar

Kle på deg kofta, for i dag er det ”Samefolkets dag” / ”Samenes nasjonaldag” / ”Samisk folkedag” eller hva du enn måtte kalle det. Vi trenger vel ikke diskutere dette emnet atter en gang? I dag har du muligheten til å sitte i Nidarosdomen sammen med kongen! Det må jo bli tidenes feiring. Denne mandagen har sykt mye program. Putt en New Energy og en redbull i lomma/veska før du starter dagen. It will be useful.

Redaksjonens dagsprogram:
09.00 - 10.00: Gudstjeneste i Nidarosdomen (Det skal innvies en permanent samisk utsmykning i kirken)
11.30 -12.15 : Åpningssermoni @ Torvet (Det står veldig lite om dette på Tråantes hjemmeside, men det er iallefall bilde av Árvvas)
13.00 - 14.10: Gudstjeneste i Nidarosdomen sammen med HM Kong Harald <3
15.30 - 16.10: Konsert med Kalle Urheim @ Torvet! 
17.00 - 18.30: Jielemen Avvoe @ Olavshallen (Her kan du kjøpe billetter)
20.00 - 21.40: Elsa Laula @ Trøndelag Teater (Seriøst GRATIS!!!!)

Tirsdag 7. februar

Programmet under Tråante blir bare lengre og lengre for hver dag. Men om du fikk presset inn alt vi foreslo i går, kan du se frem mot en roligere dag. Dagens høydepunkt; Utstillingsåpning av Mari Boines liv i fotograferier. Vi skal selv hedre Mari med våre egne Mari-moments. Vi klarer nesten ikke å vente. I dag er den store dagen på torvet, med masse konserter. Det er også konsert i Nidarosdomen med ”Vidderna inom mig”.

Redaksjonens dagsprogram:
12.00 - 12.40: Elle Márjá @ Torvet
14.00 - 15.00: Mari Moments lansering @ Trondheim Folkebibliotek
15.30 - 16.10: !AVLYST! Jon Henrik Fjällgren !AVLYST!
16.45 - 17.45: Lohkat Nollii @ ISAK (50 kr i døren)
18.00 - 19.45: Miljøkveld: Fra Alta via Fosen til Standing Rock @ Stammen kafé og bar
20.00 - 21.30: Vidderna inom mig @ Nidarosdomen (Billetter selges her for 350 kr)

Onsdag 8. februar

Redaktør Anne skal i dag delta på SPR:s ungdomskonferanse, mens Redaktør Marita skal på Jubileumsseminar om Samerett.

Det er den store seminardagen; Etnisk identitet og kulturmøter, jubileumsseminar om samerett, samisk skolehistorie og samiske skumringsord. Take your pick. På kveldstid kan du sjekke ut performance: Holm/Mikkelsen/Solberg med showet ”Show me colour”. Vi er nødt å se Fra Kautokeino til Kalvskinnet, for den har vi ikke rukket å se før i dag.

Redaksjonens dagsprogram:
09.00 - 18.00: SPR:s ungdomskonferanse
09.30 - 16.00: Jubileumsseminar om Samerett
18.00 - 19.15: Fra Kautokeino til Kalvskinnet (Billetter koster 220 kr her)
21.00 - sent: Árjja ávvukonsearta @ Studentersamfundet

Vi har også lyst å dra på Sara Ajnnak, så vi får se hva som skjer.

Torsdag 9. februar

Samerådet har temadag der det skal diskuteres ”Et felles Sápmi”. På Trøndelag’s scene for samtidskunst er det lagt opp til performance med Suohpanterror, Anders Sunna, Sissel Bergh, Carola Grahn og Silje F. Thoresen. For en god blanding av folk! Du får også muligheten til å se Plupp – en joikikal denne dagen, i tillegg til å høre Timimie Märak med sin poesi og punk.

Bli med (vi har skrapet lommepengene våre, og funnet ut av vi akkurat har råd til å dra hit) på Sápmi Soaré. En kveld med 3-retters samisk gallameny, og underholdning fra Sápmi's store stjerner. Samerådets ærespris blir også delt ut denne kvelden. Vi ser for oss at dette blir akkurat som når Spellemannsprisen blir delt ut. Vi skal i alle fall være like fin som čendisene på tv2.

Redaksjonens dagsprogram:
10.00 - 17.30: Samekonferansen ”Oktasaš Sápmi - Et felles Sápmi” @ Scandic Lerkendal
17.00 - 18.00: Solens sønn @ Nova kino
18.00 - 20.00: Suohpanterror performance @ Trøndelag senter for samtidskunst
20.00 - sent: Sápmi Soaré @ Scandic Lerkendal

Fredag 10. februar

I dag er det masse konferanser og shit, men vi skal bruke dagen på å se på litt utstillinger som vi ikke har rukket tidligere i uken. HUSK: UKAS KONSERT! Møt opp på Rockheim for å høre på Maxida Märak, Slincraze og Ailu Valle!

Redaksjonens dagsprogram:
11.00 - 14.00: Bååstede - Tilbakeføring av samisk kulturarv @ Erkebispegården
12.00 - 16.00: Utstilling: Båatsoe - Sørsamisk reindrift @ Ni muser
12.00 - 18.00: Sjekke ut bøkene i bokutstillingen @ Biblioteket
18.00 - 19.30: Plupp - en joikikal
20.00 - 22.00: Maxida, Slin & Ailu @ Rockheim

Lørdag 11. februar

Vi skal forsøke å komme oss på seminar om kvinners rettigheter anno 2017, hvis vi orker. Og på kvelden gleder vi oss til å se Sarakka  i "Co2lonialNATION" aka. "Lonelynation". I dag kan man også lære seg sydisdans på Sverresborg, i tillegg til å få meg seg konsert med bla. Frode Fjellheim senere på ettermiddagen. Dagen (og uka) avsluttes med SYDISDANS på Rockheim! Gleder oss til å trå på mange sydisers føtter denne kvelden. For alle vet at sydiser er mye flinkere enn nordiser til å danse.

Redaksjonens dagsprogram:
09.30 - 15.30: Seminar om kvinners rettigheter anno 2017 @ Nidarosdomens besøkssenter
20.00 - 21.30: Co2lonialNATION @ Scandic Lerkendal (Billetter 120 kr. her)
21.00 - sent: Sydisdans med Vuelien Gaejnoe @ Rockheim

Søndag 12. februar

Aktivitetsdag på Sverresborg museum for barn og voksne, om det er interessant? Vi blir å være på pub-crawl denne søndagen.