Høydepunkter @ Jokkmokk

Programmet til Jokkmokks vintermarknad er kjent for å være vidt, og å kunne dekke både svenskenes, turistenes og samenes behov. Årets tema på marknaden er snø. Kreativt. Marknadens program er vanskelig å finne, og etter 15 minutters googling fant vi programmet. Om du liker estetikk ville jeg rett og slett holdt meg unna nettsiden. Derfor har vi hentet ut det som er viktig å få med seg, slik at du slipper. 

Marknaden varer fra 28/1 – 5/2.

Lørdag 28. januar

STOORSTÅLKA har åpent fra 10:00-14:00, og utover det er det lite som skjer med mindre du vil jakte på elg eller nordlys. Resten av uken, bortsett fra søndag, har de åpent fra 09:00 – 18:00.

Søndag 29. januar

STOORSTÅLKA har ikke åpent, og lite skjer ellers. Vi blir nok ikke å dra til Jokkmokk denne helgen.

Mandag 30. januar

På Ájtte vises det flere filmer denne dagen, men denne virker kulest. Vil du se hvordan det var å gå på Samernas i 1940? Da er dette filmen for deg. Stikk innom Ájtte klokken 16.00 om du vil se Färg över livet.

Av kunst kan du se Monika Svonnis utstilling i skinn, tinntrå og tre hvis du går innom Klippgatan 11. Om du vil se noe litt mer moderne kan du gå innom Lena Kuoljok Lind og Ann-Sofie Jonsson i Västra Torggatan 10 for å se innredning og accessories.

Tirsdag 31. januar

Denne tirsdagen kan man delta på forelesning med Kjell-Åke Aronsson om ”Är fjällen et samiskt kulturlandskap?” på Ájtte. Eller man kan se en film fra en kirkehelg i Fatmomakke, om det er mer interessant. Eller ikke.

Det skjer ikke noe mer spennende i dag enn i går.

Onsdag 1. februar

Det er i dag marknaden starter på ordentlig! Gå for all del ikke glipp av to ting:

1) Innvielse av årets marknad (nr. 412 i rekken) på marknadsområdet!
2) Elevutstillingen åpner på Samernas! Marknadens høydepunkt!

Det er også trippelvernissage på Ájtte for utstillingene "Interruptions", "North of myth" och "DUODJI - samiska mästerverk".

Torsdag 2. februar

I dag åpner markedsbodene klokken 10, og du kan endelig kjenne ordentlig på marknadsfølelsen. Spesielt klokken 12, når Renrajden går gjennom markedet. Fra i dag av kan man også dra innom fotostudioet på Ájtte og få seg selv fotografert om man ønsker.

Det er utrolig mye som skjer i dag, og her er et lite utplukk:

11:00 - 01:00 Gijssá: En mötesplats där det serveras lite av varje: mat och fika, musik, föreläsningar, konst och samiskt hantverk.
10:00 - 18:00 Ájabyggnaden: Utställning och försäljning av samisk konst och konsthantverk av Lars J:son Nutti, Jon Tomas Utsi och Gunhild Tjikkom.
10:00 - 18:00 Systrarna Viltok galleri & butik: Utställning och försäljning av duodji/samiskt hantverk, formgivning och konst. 

Vi er enda ikke helt sikker på hvor festen skjer på kvelden. Vi kommer med oppdatering.

Fredag 3. februar

Markedet er åpent fra klokken 10, og Renrajden starter som vanlig klokken 12. I dag kan du få med deg:

16:00 – 17:30: 7 Sámi stories, om du enda ikke har fått den med deg.
19:00 – 22:30: ÁRA spiller på Bio Norden. Hurra! Marknadens første samiske konsert. Få med deg Simon Issát Marainen og resten av bandet på releasefest av deres tredje CD; Girkásit. Rett etter ÁRA, kommer Glesbygd’n! De elsker Sápmi, og vi elsker dem!
21:00 – 01:00: Kle på deg den stiligste kofta du eier, og kom på samedans! Dette er marknadens kuleste fest.

Lørdag 4. februar

Bakis much? Synd. For i dag er siste dag med marked, og vi må på marked i dag også! You know the drill: Markedet åpner klokken 10, renrajden skjer i dag også. Etter dette er det filmer og foredrag på Ájtte, også er det fest på kvelden. Dagens utplukk:

10:00 – 10:40: Johannes Marainen snakker om samiske navneskikker på Ájtte.
14:00 – 14:45: Hanna Nutti opptrer på Ájtte! For en lykke! Har lenge ventet på å se henne på en scene.
16:30 – 17:45: Kalle Urheim opptrer på Folkets hus. Hør på stemmen fra Tysfjord!
18:00 – 19:00: Nuoraid Lávdi: Gränslös kärlek. På Östra Skolan opptrer Sápmis unge stemmer. I fjor så vi blant annet Natalie Carrion, som vi fikk se på Márkomeannus scene senere.
21:00 – 01:00: Samedans!!!

Marita Eilertsen