Mii geavvá vahkku (42)?!

Header_uke42.jpg

Vi trodde vi kunne bli orakler, men så fikk vi jobb. Og et liv. Vi har fremdeles ikke peiling på musikk, kunst, film, teater, litteratur, idrett og seminarer. Vi mener enda mye om mangt, og tar det alltid litt for langt. Velkommen til Mii Geavvás spalte i Sámi Magasiidna! 

Denne uken må du nok bruke Widerøe for å rekke alt. Vi vet at den største andelen samer kommer til å være i Tromsø denne helgen, da det BÅDE arrangeres er stort seminar, og Intrigue skal holde konsert. Vil du likevel få med deg ALT, må du også leie privatfly til Kautokeino, med en mellomlanding i Arvidsjaur og en i Trondheim.   

Musikk

Fredag 20. Oktober kommer Intrigue til Romsa / Tromsø. Bandet bak begrepet "heavyjoik" , og betegnes som eneste bandet i verden i sin sjanger. Vi er enig. Til tross for at de enda ikke har holdt konsert i markasamisk område, har også vi lært oss låtene deres. Vi er usikker på om vi er stolt over det. En ting er vi sikker på; 90% av Tromsø's samer kommer til å dra på Prelaten denne fredagen. De resterende 10% er hipsterbysamene som ikke vil forbindes med heavyjoik. 

Forestillinger og film

Johan Turi kjører sine siste show i Guovdageaidnu 16. og 17. oktober klokken 18.00. Har du enda ikke fått med deg hva stykket handler om? Da får du sjekke de forrige utgavene, for vi orker ikke bruke mer spalteplass på dette. 

Kurs og seminar

Er Sápmis fremtid i byene? We hope not. Som de bygdedyrene vi er, trives vi best i marka – der vi en gang i uken drar på butikken, og en gang i kvartalet til byen. I Tråante skal en urban fremtid for Sápmi diskuteres. Konferansen har samlet forskere med interesse for temaet fra flere institusjoner og stater (Sier de selv, altså), som sammen skal diskutere dette. Hver av dagene avsluttes med debatt om samisk urbanisering, samisk urbanitet, og forskning på dette. Evelyn J. Peters og Chris Andersen (redaktører av boka "Indigenous in the City"), Paul Pedersen og Torill Nyseth (redaktører av boka "City-Saami. Same i byen eller bysame?") kommer. Kommer du? Tråante 18.-20. Oktober. 

Samisk foreldrenettverk har startet et nytt prosjekt i høst kalt "Samisk foreldretreff", og første treffet er 21. Oktober i Árviesjávrrie / Arvidsjaur. Målet med prosjektet er å skape en informasjonsarena og et treffpunkt for samiske foreldre. Prosjektet skal hjelpe samiske foreldre med å finne inspirasjon og kraft til å jobbe videre, og jobbe for at samiske barn skal ha tilgang til morsmålet sitt. De har også som mål å få flere samiske foreldre til å jobbe for alt alle samiske barn får samme muligheten til å lære og utvikle sitt språk. 

Fra 20. - 22. oktober er Romsa / Tromsø the place to be. Da arrangeres TRYGT SÁPMI! Her vil det diskuteres hvordan vi kan skape trygge arenaer for samiske barn og unge. Hva er egentlig en grense og et overgrep? Hvordan forebygges seksuelt uønsket adferd? Og hva skal man gjøre når seksuelle overgrep inntreffer? Dette er utrolig viktig, og vi oppfordrer all ungdom mellom 16-20 år til å delta på denne kurshelgen.  

Samme helg er det Sámástallan på Boazovázzi, Goregiin / på Kåringen, Lodegis/Lødingen. Her skal redaktør Marita delta med sine 100 samiske ord, sammen med supersamene og deres 10 000 ord (for snø). Hun vurderer å dra meg seg gubben som kan 10 samiske ord, slik at hun føler seg bedre. Sámástallan er perfekt for deg som ønsker å øve på å snakke mer samisk – da det er forbudt med dárogiella. Les mer på Várdobáiki sin hjemmeside. 

Marita Eilertsen