DAG 3: Tråante søm for søm

Etter x antall dager med bare kofter og sølvbling foran øynene var første tanken onsdag morgen: «Jepp. Nå har jeg blinga på meg krystallsyka». Slumret bare alarmen 2 (les 20 ganger) før jeg kom meg opp til konferansedag. Samisk Parlamentarisk Råds ungdomskonferanse. Heretter kjent som SPRn (vær så god). På en skala fra 1 til påkjørt rein var jeg en daukjørt Ski-doo. God start på dagen. PS: frokosten på Scandic Nidelven er såpass bra at jeg lenge vurderte å dra en Askeladden.  

"Veit dokker kordan det e å være gift på speeddating? Man ble delt opp med røde, grønne og gule bånd. Vi konkluderte med at man skulle hatt platinabånd om man va gift. For mæ og de to over 40 som va der. Vi hadde diverse leka, og det gikk kjempefint og va kjempegøy. Helt til de single skulle gå i en etasje, og de som va busy skulle være i den andre. Tydeligvis e alle vennan mine singel. Så der satt æ da, med de to over 40 (ho eine med rødt bånd, ho andre med gult). Og bevegde mæ sakte men sikkert mot øveretasjen med mitt røde bånd. Som btw matcha kofta så hardt, at det såvidt vistes." - Marita, 24 år, lykkelig gift

 En god soldat sover når han kan

En god soldat sover når han kan

Ca. 80 ungdommer fra Russland, Finland, Sverige og Norge deltok på konferansen, og samlet sett gjelder to ord: Privilegium og engasjement. Tre sametingspresidenter og flere andre dyktige politikere og aktivister holdt taler og paneldebatt. Vi vedtok en resolusjon, underholdt hverandre fra scenen og spiste festmiddag. Det beste med dagen var muligheten å snakke med samisk ungdom fra store deler av Sápmi . Det samiske folket har like høy diversitet som resten av kloden, og det er en gavepakke å få muligheten til å lære av og med hverandre. Om 30 år er det kanskje en av ungdommene i salen som er sametingspresident for hele det samiske folket.  

Etter festmiddagen hoppa jeg på første slede til Samfundet. Reisebyrået Duolva Duottar og  kongene av «Alljoik på Grensen» - Felgen Orkester vugget i gang et tjåkfult rom av krystallsyke samer. Det glitret i samtlige etasjer på utestedet, og Sápmis største slekts- og vennetreff nådde nye tuer (har du sett «fjellene» i Kauto?). Ingen fest med x antall millioner samer er ferdig klokka halv to, vi har tross alt en del slektsforhold å finne ut av før vi kan gå hjem. Når Samfundet stengte tok vi med slektsboka og red videre på rein til Circus(a).