Festivalsleden 2017

Vårfølelsen strømmer på i nord med lange mørke dager, snøstormer, stein- og snøras, innstilte fly og ferger, og stengte veier, samtidig som "alle" sørpå har 20 pluss, og spiser is. Vi spiser også is selvfølgelig, fra takrenna da – men likevel. Vi har støvsuga fjorårets reinhår fra festivalsleden og sølvtapa festivalkofta – vuoi søren dette vi er klare for! Noen nyter sommerdagene i Oslo, andre sitter stuck i gokk nordpå fordi veien er stengt og flyet innstilt. Bitter? Neida. Nå har du uansett mulighet til å legge festivalruta 2017.

 Márkomeannu 2016!

Márkomeannu 2016!

Sámi Beassášmárkanat (08. - 17.04.17)

Påskefestivalen over alle påskefestivaler er i Kautokeino. Alt fra den internasjonale sangkonkurransen Liet International og Sápmis egen Sámi Grand Prix – til reinkappkjøring og skutercross. Påskefestivalen er ikke kjent for å være særlig innovativ i bookingen sin, og de har vel egentlig booket alt som kravler av samiske alljoik-artister. Heldigvis er ikke Isac Elliot på plakaten i år. Skal du på paparazziferie er Kautrekeino stedet å være i påsken. Det vrimler av tamme og ville čendiserein.

PS: Creds for pen nettside!

Disse kan du se frem til: Sofia Jannok, Elle Marja Eira, Amoc, Ailu Valle, Slincraze, ISÁK, Felgen Orkester, Johan Ivvár Gaup m/band, Ingá Maret Gaup-Juuso, Ivnniguin og Sančuari. Trekk pusten og les videre: Sápmi Groove, Sápmi Funk Brigade, Rolffa feat. GM, Bjørn Rosenstrøm.

 

Påskefestivalen i Karasjok (13.-16.04.17)

Du har de som feirer påska i Kautokeino, også har du de som feirer påska i Karasjok. Karasjok er underdog, og vi tror at de fleste som feirer påsken der – kommer derfra. Men de skal ha for å ha booket gode artister, selv om du får se nesten alle i Kautokeino uansett.

Disse kan du se frem til: Aili Teigmo, Duolva Duottar, Felgen Orkester, Sančuari, Kevin Boine, Sofia Jannok, Kalle Urheim, Rolffa feat. GM, Mollet, ISÁK, BITI og ÀGY.

 

Festspillene i Nord-Norge (24.6-1.7)

Festspillene har programslipp torsdag 20. april, men allerede i forbindelse med 6.februar slapp de en del samiske artister. FiNN har latt seg inspirere av Márkomeannus Nuoraid Session, og lager voksenversjonen i år. Konseptet heter «Verdde Sessions» og består av fire sessions som skal presenteres på tvers av hele det internasjonale Arktisk. Oi. Det er langt det. Anyways – i første session skal det canadiske bandet A Tribe Called Red jamme med Sara Marielle «Adele» Gaup Beaska og Marja Helena «queen to be» Fjellheim Mortensson. I tillegg kommer YLVA (jepp. Det er «medpåalt» Holmberg igjen), Leagus, Ánnásuolu og fjorårets unge kunstner Inga-Wiktoria Påve til Hársttak.

 

Ankarede (23.-25.06.17)

Ingen i redaksjonen har hatt æren av å dra på Ankarede. Det er egentlig litt rart med Ankarede. Det er på en måte en festival, men det er ingen artister der. Det er sjeldent noe info "online" om hva som skjer, men det er egentlig ganske enkelt. Alle pakker sekken og vandrer til en bitte liten plass utenfor google maps rekkevidde midtsommernatten, og lager festivalcamp. Lørdagen er høydepunktet på Ankarede, for da er det dans. Tips: Dans med noen som kan lære deg sydis i påsken. Øv som en gal utover våren, så er du klar til midtsommer og eksamen på Ankarede.

 

Beskán Luossa Rock (30.06 - 02.07.17)

Denne festivalen er ganske ny, og har allerede blitt en favoritt hos mange. Festivalen er egentlig en laksefiskekonkurranse, men vi vet at mange drar dit uten fiskestanga. Beskán Luossa Rock er såpass fersk i gamet at vi ikke forventer at de skal lansere artistene allerede i mars. Redaktør Marita har for så vidt lovet festivalleder Stig Arne at hun skal joike der, men sjansene er dessverre større for at hun aldri tør dra på Beskán Luossa Rock.

 

Midnattsrocken (06. - 09.07.17)

Førsteinntrykket når vi sjekket facebookarrangementet til Midnattsrocken var: Wow, de skal ha samiske artister i år. Rocken har vært kjent som en daž-festival, men det kan se ut som det blir andre klappakaker i år. Lakselvfestivalen er kjent for sitt flytende publikum, og en av grunnene til at folk stadig drar tilbake er at de aldri husker hva som skjedde i fjor. 

Disse kan du se frem til å se: Intrigue, Slincraze, Klish, Kevin Boine

 

Riddu Riđđu (12. - 16.07.17)

Det er få festivaler hvor man blir fyllesyk bare med tanken på å dra dit. Vi tror det er noe med markasamer og Riddu. Kanskje vi ikke takler sjølufta. Hvert år drar vi i alle fall mannssterk til Manndalen, og når søndagen kommer har alle promille nær Kebnekaise. Likevel (eller derfor) er Riddu vår favorittfestival. I år håper vi Tysfjæringene har kommet seg til Finnmarka, slik at vi slipper å høre mer Kevin Boine på festivalsletta.

Disse kan du se frem til å se: Dagny, ÁGY, Ondt Blod, Angel Haze

 

Márkomeannu (27. - 30.07.17)

WARNING: Denne bolken er skrevet av Márkomeannu-elskere.

Márkomeannu er den kuleste festivalen i hele Sápmi. Eller som en innovativ Tysfjæring sa: Verdens største samiske festival. Og vi kan ikke annet enn å være helt enig. Vi elsker sommeren i marka, og at samer fra alle byer og gokker besøker bygda. Vi har så lyst å si at dette er et must for alle, så vi gjør det. 

Disse kan du se frem til å se: Biru Baby, Slincraze, Tanabreddens ungdom, ISÁK, Kalle Urheim

 

Sørøyrocken (27. - 30.07.17)

Denne rocken er egentlig ikke kjent som en samisk festival, men de bruker å ha særdeles gode bookinger (der noen er samiske). Det eneste minuset med Sørøyrocken er at det er samme helg som Márkomeannu, og så komplisert å reise til at selv google maps ikke finner noen reiserute. Det ryktes langveisfra om god stemning!

Disse kan du se frem til å se: Sondre Justad, Dagny, Joddski, Kråkesølv, Slincraze ++

 

Dansklacken på Dosan (28. - 30.07.17)

Nok en festival som arrangeres samme helg som Márkomeannu. Den har vi heller aldri besøkt, men om den hadde vært hvilken som helst annen helg enn marko og riddu så hadde vi (ikke) dratt. Er det noen som vet hvor Dosan er?

Disse kan du se frem til å se: Trerixöset, Willy Clay Band, Hanna Nutti, Kevin Boine ++

 

Sápmi Pride (11.08 - 13.08.17)

Årets Sápmi Pride finner sted i Anár, Finland. Fjorårets Pride ble årets høydepunkt for mange (i alle fall for Anne), og paraden gjennom Kauto City var større enn 17. Mai-toget. Kjærleiken tok fullstendig kontroll over Kauto, og Anár kan umulig være en vanskeligere crowd. Der har de tross alt bare én kirke. 

 

Ijahis Idja (18. - 20.08.17)

En av fjorårets store overraskelser, og selvskreven på redaksjonens festivalplan i år! Festivalen er ganske liten, men kanskje den koseligste. I fjor regnet det kattunger den ene kvelden, men alle lo fra morgen (les: ca. 14.00) til kveld (les: 12.00). Konserter, teater, etterfest PÅ gapahuken, nattbading og julekaraoke er stikkord. Beste erfaring: Alf Prøysen duger i august også, og hotellfrokosten er kun vits om selskapet er king.

 

Isogaisa (22. - 27.08.17)

Som sjammis-Ronald selv sier: «Isogaisa e ikje en festival. Det e en telstaind». Isogaisa er en ganske alternativ festival, og vi har lyst å sjekke det ut. Spesielt siden det visstnok reiser prinsesser dit (De har hatt besøk av en helt ekte prinsesse fra New Zealand). Nettsiden deres er hysterisk, og bildene derfra sier sitt.  Her er ett av gullkornene fra nettsiden:

Festivalpass kjøpes ved ankomst. Det blir ikke forhåndssalg til årets Isogaisa. Årsaken til det er at det er helt unødvendig, vi blir ikke fri for billetter.

PS: det kommer egen Isogaisa-guide til sommeren.

Isogaisas helt egne trailer. Advarsel: Sterke blikk!

 

Tjaktjen Tjåanghkoe (28. - 30.09.17)

Vi er ikke godt bevandret på sørsamiske festivaler, men vi har store planer om å bli det. Vi tror ikke vi blir å kjøre fra Kauto for å besøke en festival som arrangeres på Snåsa Hotell, men hvem vet – kanskje vi gjør det likevel. Etter to kaffekanner merker man ikke forskjell på 10 og 100 mil uansett.

 

Viddafestivalen

vidda.jpg

Denne festivalen arrangeres i Kautokeino samme helg som høstfestivalen tidligere. Anne har sett på kamerarullen at hun var der i høst, men bildeinnhold har inspirert henne til et mer edruelig liv. Festivalen stilte i fjor med det fremste av norsk russemusikk: Freddy (ikke)Kalas, Morgan Surukulele, D.D.E., Rednex og lignende. Lyspunktet var Felgen Orkester. Tre tips til deg som reiser:

1.       Bruk gamle sko. Venninnen vårs hvite converse var ugjenkjennelige etter én time.

2.       Ikke kjøp drikkebonger. De plukkes som epler fra gulvet/gjørma

3.       VIP-billetter er oppskrytt. De gir deg kun tilgang til brennevin – og det er det vel ingen som trenger mer av på Viddafestivalen.

Marita Eilertsen