SÁMiigeavvá: Vuggedans i glitterkofta

Det er påske i luften allerede nå, og det flommer av arrangementer fremover. Det er en stund til påske enda, men om ca. 10 dager kan du glede deg til "mii geavvá"- påskespesial. Da skal vi ta for oss alt som skjer i påsken, og hvor du bør være. Skal du feire påsken i Guovdageaidnu eller i Kárášjohka? Eller er det en coolere plass å feire påsken?

Festivaler og marknader 

Sápmi begynner å få mange festivaler og marknader. Tenk at det nesten er en i uka! Om det er noen som har hatt overskudd til å dra på alle so far, så vil vi gjerne høre fra hen.

Mikkel «Aigin» Gaup er sannsynligvis Sápmis mest kjente skuespiller, og har spilt i to filmer nominert til bronsemannen på andre siden av dammen. Vi oppdaget i år at mannen også har sin egen festival – Mikkelfestivalen(!). Nei, det har ingenting med skuespill å gjøre (tror vi). På festivalens facebook-side forteller Mikkel at det er en festival for åndelighet, alternativ helse og livsstil. 31. mars til 2.april loves det at St. Elisabeth hotell i Tromsø skal gjøres til en labyrint av utstillere, teater, musikk, foredrag, trommereiser og mye mer (kanskje kommer Chaga-kongen?). Mikkel selv leser så klart eventyr for de minste. Kanskje sittende på en helt ekte rein?  

 Dagens photoshop møter nåtidens Mikkel.

Dagens photoshop møter nåtidens Mikkel.

Musikk

Mye lengre sør fra Tromsø finnes det en klubb som gjør at samer kler på seg glitterkofta i storbyen. En klubb som gjør at hele Sápmi vil kjøpe seg flybillett/togbillett/bussbillett til Oslo. Klubben som har gjort Oslo til tidenes by å være same i. IDJA har jaktet godt denne gangen. De har valgt ut en av de litt mer ukjente i reinflokken, og dermed vil Blood Forest Family stå på Riksscenen fredag den 31. mars. Vi har spotify-stalked dem og funnet ut at dette passer perfekt til vuggedans (stå-å-vugge-mens-du-holder-rundt-vennegjengen). Vuggedans ansees som markasamenes tradisjonelle dans. 

Teater 

Det rives i koftekanten både den ene og den andre veien, for hjemme i Skánik har foreningen IBSS jubileum, og det feires med teater. Vi har snakket mye om forestillingen CO2lonialNATION (måtte google navnet, vanskelig å skrive) i vinter, og det er en grunn til det. Teaterstykket er som det høyeste fjellet i Sápmi å regne, og vi er veldig glade for å nå få det hjem til kjære Skánik. Den 30. mars kommer Lonelynation til oss, og alle maur i maurtuen gleder seg. Teatersleden kommer rett fra Drag, der stykket spilles 27.mars! 

Ellers i teaterverden har bokbussen i Deanu/Unjárgga produsert et eget dukketeater basert på boka «Pulverheksa». Redaksjonen fikk dessverre informasjonen sendt med den samiske posten, og den kom derfor ikke frem i tide til at vi rakk å spenne sleden på reinen. Vi håper det blir satt opp flere muligheter! 

Idrett 

Det er ikke ofte vi nevner sportsverden i Mii geavvá-redaksjonen, MEN denne uka arrangeres løpet som trekker skifanatikere og mosjonister fra (nesten) hele verden – Saami Ski Race ( fra Kautrekeino til Hætta). Det finnes tre ulike distanser: 30, 60 og 90 km. Ingen går vel 90 km på ski tenker du? Joda. Vi står klar i hvite frakker med tvangstrøya åpen når de kryper over mållinja. Lørdag 1.april anbefaler vi deg og ta skiene/reinen/hunden/skuteren fatt, og enten delta eller heie på alle mer eller mindre spreke sportsidioter. De hardbarka sier krampa kommer rundt 60 km uansett, så her kan det bli mange interessante leamus inspirerte teknikker å se. Fredagen er det Mini Ski Race for kidza. 

Hvis Adrian Solano kan gjøre det, så kan du også. #SaamiSkiRace

Tips sendes til miigeavva@outlook.com, eller via vår hjemmeside miigeavva.com!   

Det var alt vi hadde for denne gang. Ráfi olggos!