Ønskereisen til Ubmejen Biejvieh

Denne uka er hele redaksjonen reisesyk, men begge er for en gangs skyld hjemme i bygda. Hadde det ikke vært for at å reise hjem er som å komme til Galtvort (mat på bordet, usynlig pikkolo, spøkelser), hadde vi begge satt oss i togbussbilen til togbussen til toget retning Umeå. Der ble nemlig Ubmejen Biejvieh joiket i gang forrige lørdag. Programmet er vidt som vidda, og er som Tråante del to å regne. Dersom vi hadde reist ned på jättejoikig langhelg hadde dette vært våre planer:

 

Tordag 9.mars:

Baking, seminar og quiz. Vanlig torsdag i Sápmi.

10.00-16.00 Gáhkkubaking // Brødbaking. Her trengs ingen forklaring – frihet og brød til folket! Hvis vi bli ferdig å bake før 12 så løper vi på...

12.00-16.00 Seminaret «Fascinerende vekster». Bare fordi vi lurer på hva som kreves før en vekst er fascinerende.

19.00 Samisk Musikkquiz. Som liksom-orakler hadde prestasjonsangsten vært kvelende stor, så vi er egentlig litt glade for at vi sitter i sofaen hjemme.

 

Fredag 10.mars:

Det gjør vondt i festivalhjertet at vi ikke er i Ubmeje denne fredagen. Hadde kjøreturen vært bare 2 kaffekopper lang hadde vi kommet.

13.00-16.00 Seminar: Turisme og urfolk. Dette er et emne som har vært viktig i Sápmi siden statene begynte å skrive med sprittusj på lappene (tog du han? eh eh).

19.00 CO2lonialNATION. Marita fikk ikke med seg stykket i Tråante, og Anne har bare sett det fire ganger. Marita tror du må dra, Anne vet det.

20.30 Motståndets betesmarker. Mellom teaterstykket og konserten er det dekolonial mingel med joikeren och musikeren Pávva Pittja.

21.30 Konsert med Maxida "Adidas" Märak

 

Lørdag 11.mars:

I Tråante lærte vi at søvn faktisk er nødvendig, og ikke bare noe som er anbefalt. Vi hadde derfor vært klar til heavy kulturfrokost. Tror vi. Kanskje. Muligens. Nei.

13.00- 15.00 Teaterfrokost. Kobling til, men frittstående fra CO2lonialNATION. Gleder oss til å spise havregrøt og høre på Petter Stoor. Husk å trekke pusten før du prøver å lese arrangementsteksten.

13.00 Sydsamiska sagor. David Kroik läser sagor på sydsamiska för barn från 3 år. Vi passer i målgruppen.

 Dr Joshua B. Nelson aka HappyDoc

Dr Joshua B. Nelson aka HappyDoc

15.00 Indigenous films and Diskussion. Dr Joshua B. Nelson viser samiske, cherokee og navajo kortfilmer og diskuterer: indigenous spiritual connections with land, the challenges and rewards of interacting with the mainstream, and contemporary cultural expression.

20.00 Marja Mortensson & Katarina Barruk. To av de råeste liveartistene Sápmi har å by på. Dat lea no brainer.

 

Søndag 12.mars

Reisedag: det hadde tatt nøyaktig tre kaffekanner å reise Umeå – Marka/Kautrekeino. Litt glad for at vi slipper å bruke søndagen i togbussbilen - skjelvende med kuøyne, løs mage og halsbrann.