SáMiigeavvá: Alljoik og sledependling

Egentlig kan du bare kle på deg kofta i dag, og ha den på deg til 17. april. Sápmi lifehack: bruk over-knærne-sokker i stedet for vanlige strømpebukser. Muliggjør undertøysskifte i koftetider. I følge uofisiell meningsmåling skal to personer til Levi, en skal til Bergen, og resten skal til Karakeino. Det er ikke å komme unna at Karakeino og Kautosjok er stedene det skjer i påsken, så det blir indrefinnmarkforlife de neste par ukene.  

artisteripåsken.jpg

Høytiden for familieforøkelse er endelig her, og det er ingen tvil om at det feires hardest i Kautosjok. Har du enda ikke bestemt deg for hvor du skal feire påsken? Null problem. Kautosjok og Karakeino har cirka de samme artistene, så her kan du sledependle med Mr. Hætta alt etter som om du føler for alljoik, vuggedans eller toungetwisters. Glitterkofta er lappa med lim, sølvtape og bjørnetråd - og klar for å gjøre Kautosjok snøblind. Her er våre påskesøljer fra Karakeino: 

Når palmehelga ringes inn har halve Sápmi sydd seg nye kofter og gjort seg klar for ei helg i kirka. Når samene congregater i Kautosjok og Karakeino skal alle unge lovende fornye sitt løfte til Gud (og banken ...?). Anne pleier å sitte måpende og tenke på antall timer arbeid som ligger i kofteprakten og det faktum at samtlige i kirka har splitter nye kofter. Og alle vet jo at Kautokofta er sydd på en halvtime og bare har 3 pyntebånd. Ofte er det også bryllup denne helga. Det er en no brainer, for når man skal invitere hele slekta, halve slekta, venner, slekts venner, og venners bekjente - så må man velge en helg alle er på plass i Kautosjok. Kanskje vi må skrive en kjærlighetsspesial hvert år etter påske, og oppdatere hele Sápmi på hvem som giftet seg, skilte seg og fant kjærligheten (for én natt). Anonymisert.  

K A R A S J O K 

Gaskavahkku 12. april

19.00 @ Idrettshallen: De selverklærte kongene av Finnmark – Duolva Duottar - åpner festivalen i Karasjok. Lurer på hvor de skal ta oss med når vi allerede befinner oss i Finnmark. Vi har funnet Aili Teigmo, og hun har fortalt oss where we gotta be: i glitterkofta med KYGO-sveisen klar.  

Skilleduorastat 13. april

Fra klokken 12.00 – 15.00 kommer Lill-Eli fra LilleLi’s smykker til Duodjeinstituhtta for å ha barneverksted med smykkelaging. Nå skulle vi ønske vi var 6 år, og kunne dratt hit for å fikse oss litt jewls. Oppsummert er vi generelt i feil alder i Karasjok uansett programpost. I idrettshallen holdes kveldens konsert av: Urbredden (med flere medlemmer fra Tanabredden) kommer med repertoaret til Tanabreddens ungdom, i tillegg til låter av Amund Johnskareng og Anne-Lise. Du hører i navnet at det blir nostalgimåne over Karasjok. Den andre Boine og Felgen Orkester står for musikken til de under x år, så Karasjok legger til rette for at alle 4 voksne generasjoner i familien kan dra ut.  

Guhkesbearjadat 14. april

Langfredag står for tur, og Karasjok kan by på akkurat det samme som Kautokeino. Sofia Jannok og Kalle Urheim synger inn påskeaften i kveld, hvis det er din kopp med chaga. 

Beassášlávvordat 15. april

Redaksjonen digger ISÁK, virkelig! De har akkurat gitt ut deres første låt – og den er feeet.  Ella Marie skal holde låtskriverkurs på denne vakre påskeaften fra 15.00 – 17.00 @ Sápmi Park. 

En helaften står for tur, og disse kommer på scenen i idrettshallen
Rolffa feat. GM, Mollet, ISÁK, Biti og ÁGY! 

PS: kun Biti og ÁGY spiller ikke i Kautokeino. Kanskje er de verdt turen til Karasjok?

K A U T O K E I N O 

Gaskavahkku 12. april

Første dag med ordentlig påskefestival, og siden konsertprogrammet er tettere enn Tråante-nesa fra og med skjærtorsdag, er dette dagen å få med seg utstillingene. Kofta er ren, strømpe(buksa) er hel, og vi har enda mange ekstra truser i skinnveska. Allerede ikveld må man lete frem runebommen og se hva Mr. Isogaisa foreslår som beste karmavei. Digge med kidza på Felgen, spise muffins med Rosenström, ta på deo fra topp til tå med Rolffa, eller pynte komagene med paljetter og marsjere med Sámi Funk Brigáde. 

09.00 - 17.00: Duodji- og bildeutstilling @ Diehtosiida (hver dag) 
12.00 – 17.00: Marked @ sentrum (hver dag, samme klokkeslett) 
12.00 - 18.00: Utstilling @ Ridduduottarmusea (hver dag, samme klokkeslett) 
12.00 - 17.00: Utstilling @ Duodjeinstituhtta (hver dag) 
14:00 – 16.00: Sydisdans-kurs @ Diehtosiida (etter 27 kurs er vi enda ikke i nærheten, så hit må vi #ankarede2017) 
14.00 – 18.00: Utstilling med Elle Sara Oskal på Dáiddadállus (hver dag, samme klokkeslett) 

Pjoh! Pust i bakken! *surrer bånd til den store komsekulen* 

19.00 – 20:00: Åpningssermoni @ Thon Hotel
20.00 – 00.00: Ungdomskonsert med Felgen Orkester @ Báktehárji
22.00 – 03.00: Konsert med Rolffa feat. GM, Bjørn Rosenstrøm + DJ @ Thon Hotel
23.00 – 03.00: Sámi Funk Brigáde @ Alfreds Kro (også på langfredag) 

Vi vet vel på forhånd at vi ikke blir å være på Thon Hotel til klokken 03.00 (av aldersmessige årsaker), men runde tall er estetisk pene (Les: OCD).  

Kautrekeino programmet er langt fra over, se mer under bildet.

Skilleduorastat 13. april

 ”Onsdag starter vi rolig, også tar vi det ut en av de andre dagene” – Sa alle, skjedde aldri. Det er skjærtorsdag, og en fin dag er i vente i Kautokeino. Dagens viktigste prosjekt blir utvilstomt brilleskillet, og vi tenker det blir fint å smelte bidosflesket med snøvolleyball i bikinikofta, før vi kler på oss pesken og drar på isfiskekonkurranse. Ingen har bedre haill enn oss, og det trekkes en bil på billetten så her er sjansene gigantiske for å tjene store penger. Når påskemørket faller på, strider vi til Báktehárji for Liet International Song Contest, og fyller ørene med språk vi ikke kan uttale. Prøv deg på: basjkirsk. Både hotellet og kroa kjører fullfest, og vi er spente på hvem som vinner Cohen-prisen.  


Påskefestivalens spilleliste!

11.00 – 14.00: Snøvolleyball @ brua
12.00 – 17.00: Isfiskekonkurranse @ Suohpatjavri
17.00 – 17.50: Teater Rievssatčivga @ Kulturhuset
19.00 – 21.00: Liet International Song Contest @ Báktehárji
22.00 – 03.00: Konsert med Kalle Urheim + DJ @ Thon Hotel
23.00 – 03.00: Konsert Nils Henrik Buljo med band @ Alfreds kro  

Guhkesbearjadat 14. april

Når du brutalt vekkes av titalls brølende motorrein, kjennes det på festivalkondisen at det er noen dager siden forrige festival. Som det gamle ordtaket sier: Uten musikk og drikke duger en god festivalutøver ikke - så puss tenna og kom deg ut. I dag er det litt av hvert på programmet for hvergandaen og hvernieidaen. Påskecrossen er et must for alle som trenger en renblåsning, og om du enda ikke har dratt på markedet i sentrum må du dit å handle bling i dag før kveldens storkonsert! Om du misser konserten kan du selvfølgelig stikke til Karasjok i morgen for å se nesten samme show. Vi gleder oss mest til ISÁK og håper Even dukker opp. 

12.00 – 15.00: Påskecross @ Gahkkormaras
17.00 – 18.00: Joikekonsert for barn @ Báktehárji
18.00 – 20.00: Tradisjonell joikekonsert + Ingá-Máret Gaup-Juuso & Tundra Electro @ Báktehárji
19.00 – 20.00: Teater "Frå landevegen" @ LES
21.00 – 03.00: Konsert Johan Ivvàr Gaup med band, ISÁK, Ailu Valle, Amoc og Slincraze @ Báktehárji 

Beassášlávvordat 15. april

I dag har vi stilt hanen på tidlig gal, slik at vi kommer oss opp til sprinten i reinkappkjøring. Haillet er garantert ikke dårligere enn det var på skilleduorastat, og for spesielt interesserte er det isfiskekonkurranse til Máze. Endelig er det tid for å koke partybuljong, og bland litt ekstra konfetti i bidosen: Påskeaften i Kautokeino er kjent over HELE verden. Kvelden startes med åtte mer eller mindre fantastiske joiker og sanger under Sámi Grand Prix 2017. Dette streames også, så her er det ingen unnskylding for å "gå glipp av" årets musikkhøydepunkt. Alljoik faktoren blir garantert høyere enn Lyngenalpene under årets konsert – og vi trenger frivillige som kan være med å hente taket i Hætta på søndag. Báktehárji er utvilsomt stedet å være, men alle de ulykkelige sjeler som trodde ticketmaster tok hensyn til den samiske halvtimen – kan kose seg med Dj JJ på Alfreds! Snakkes da.  

11.00 – 15.00: Reinkappkjøring sprint @ Báktehárji fotballstadion
12.00 – 14.00: Isfiskekonkurranse @ elva i Máze  
16.00 – 17.00: Klassisk konsert, Borea Quartet @ Juhls Silvergallery
18.00 – 20.00: Sámi Grand Prix 2017 @ Báktehárji
22.00 – 03.00: Konsert Ivnniiguin, Elle Márjá Eira, Sofia Jannok og Felgen Orkester @ Bakteharji
23.00 – 03.00: DJ-aften med JJ, Alfreds kro

Vuosstaš beassášbeaivi 16. april

Trampeklapp til påskefestivalen som skjønner at festivalen varer helt til alle har dratt hjem. Søndag er selvfølgelig også en festdag, og påskejammen er like tradisjonsfast som gomba på Márkomeannu. I tillegg til høytidsgudstjeneste (IKKE høygudstjeneste, Marita), spiller en av våre nye favoritter på da hotella. Sápmi Groove er live-versjonen av et Sápmi Hits album, og endelig kan man høre både Lady Gaga og Mari Boine i samme konsert. #Lifegoals.  

22.00 – 03.00: Påskejammen @ Alfreds kro
22.00 – 03.00: Konsert Sápmi Groove, Ravggon + DJ @ Thon Hotel 

 

Marita Eilertsen