SáMiigeavvá: Tanta til Timon

last ned.jpeg

Vi leker Sápmis orakler. Vi tror vi har peiling på musikk, kunst, film, teater, litteratur, idrett og seminarer. Vi mener mye om mangt, og tar det kanskje litt for langt. Kjært barn har mange navn, sier de. Hils på oss! Anne Henriette Hætta Reinås og Marita Kristin Eilertsen Tøsse. Hver uke fremover skal vi fortelle dere hva som skjer i Sápmi. 

Denne uken har vi ingen ingress. #bob 

Musikk 

Vi har ventet i syv korte og syv smale år, og endelig har låta "I know you're waiting" kommet. Credz til Cazoo (Rolf Mienna) og vokalist i Ivvár (Jon Iver Eira Tellefsen) som har laget en låt om kjærlighet mellom folk. Vi digger! 

Det samiske koret Sámi Jienat, med medlemmer fra alle sider av Sápmi, skal holde konsert på Grenselandmuseet i Kirkenes den 6. mai klokken 16.30.

Litteratur og kunst 

Tanta til Timon (og Pumba) – Britta Marakatt-Labba – lager friser. Ikke hesten (det hadde vært rart). Broderiene til Britta kan du se 2. mai mellom 12.00 og 14.00 på Árdna (UiT). Helt gratis er det også. Selv møter kunstneren opp for å samtale om verkene sine, og samtalen blir etterfulgt av en digital kunstvandring på universitetet. 

For alle oss som ikke vet hva friser er, dette er forklaringa: Marakatt-Labba bruker nål og tråd som arbeidsredskap, og broderiene er som regel utført på lin. 

Stedet som er mest kjent for festivalen Riddu Riddu, har mer å by på. Senter for nordlige folk har fått seg en ny kultursal, og ingen andre enn Moenje m/ Marja Mortensson får lov å innvie den. Om man tilfeldigvis er i Manndalen utenom Riddu-helga, er det 6.mai mellom 16-18 du burde være der. 

Forestillinger og film 

Clooneynation (CO2lonlialNATION) spiller i to hovedgammer denne perioden: Helsinki 28.4 klokken 19.00 og 29.4 klokken 15.00. Stockholm 4.-6. mai på Unga Klara klokken 19.00! De nærmer seg slutten på turneen, så nå gjelder det å spenne på hesten og få med seg stykket.  

Beaivváš er også ute på sledetur nå, med sitt stykke for barn og rein i alle aldre : "Rievssatčivga". Familiestykket anbefales på det varmeste og kan ses i Jokkmokk 3.mai, i Kiruna 5.mai og 6. mai i Garasavvon,.  

keep-calm-and-beis-sjarken.png

Beiseren av sjarken, banneren fra Sápmi, kjent fra blant annet Død snø og Kautokeinoopprøret, Bjørn Sundquist, har fått sitt eget show. Lyst å se han tolke sitt eget liv, og spille det? Han har kalt forestillingen "Et helvettes liv", og uten å ha sett showet kan vi garantere at det blir akkurat det i Kirkenes 5. mai. 

Kurs og seminar 

5. - 6. mai kan du på Kunsthall (i Trondheim) gå, på seminar om ett av de viktigste emnene på kloden. På pent heter arrangementet "Indigenous knowledge – the practice of sustainable existence". Det handler om hvordan vi kan bruke vår urfolks visdom til å ikke rævkjøre planten vår til døde. Som alle vet lykkes vi ikke akkurat som verdenssamfunn på dette området riktig enda, men vi satser på at
dette seminaret vil hjelpe oss å få hodet ut av kløfta. Mange urfolksledere stiller som seminarere.  

Idrett 

Yoga er det neste store i Sápmi. Per Heimly introduserte oss for rammeskeiv yoga i fjor, og siden har vi løpt landegrensene på tvers for å finne yoga. Nå kan du prøve det gratis i J-town. Sápmis egen yogainstruktør Ylva Pavval står bak Jåhkåmåhke Yoga, og gjennomfører gruppetimer både tirsdager og torsdager i både J-town og Gällivare. 30. april kan du delta på  yoga och morgonmeditasjon i kundaliniyogisk tradisjon. Ylva byr på avslitte leddbånd og lungemodningsprøyte. Er du heldig klarer du å drikke litt yogisk te etterpå.  

Marita Eilertsen