Sáp that vahkku?

Viimmat! Endelig er det helg, igjen. Denne helga er det mye som skjer, og vi tenkte det kunne være lurt å informere dere om alt - i tilfelle dere har for mye drivstoff på bilen og er gira på å kjøre noen mil.

Endelig er valgkampen over, og vi kan begynne å stole på vennene våre igjen. Vi håper dere har kommet dere etter valget, og at dere gjorde et bedre valg enn Vibeke Larsen. Samtidig kan vi jo benytte anledningen til å takke den tidligere presidenten for et gjennomført halvt år på Sametinget. 

Musikk

BiruBaby kommer til Oslove for å opptre på IDJA, vi skulle ønske vi dra ned å headbange på oss nakkesleng. Pluss vi har lyst på nye sjal, og den beste måten å vrake det gamle er å slakke beltet på Biru Baby konsert. Vi så dem i sommer på Márkomeannu, og kan garantere bisarre og unike lyder. Noen har beskrevet det som "babymetall på syre", og på en skala fra 1 til kanskje snart er det akkuriktig. IDJA mistenker at ingen er klar, eller kommer til å bli klar for konsert – men at ALLE vil komme. Okei da, vi setter oss på første fly til Oslove.

Forestillinger og film 

De samiske teatrene er endelig på gang igjen etter en ulidelig lang sommer. Beaivváš er først ut med stykket "Johan Turi". Har du ikke hørt om han har du et stykke kulturhistorie å sette deg inn i. Han var den første samiske forfatteren, og boka hans forandret synet på samene som folk. Da boka kom på samisk (!) i 1910 var koloniseringen fullstendig i det åpne, og Johan drømte om å påvirke assimilantene til å endre sitt syn på samene. Vi blir med Johan Turi på en togreise gjennom Skandinavia (OBS: ikke Finnmark), der vi får se hvordan boka ble til. Stykket er skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset, og bearbeidet av Frank Jørstad og Kristian Lykkeslet Strømskag. Scenespråket er nordsamisk, og vil bli tekstet til norsk. Skuespillerne er ikke overraskende: Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo og Inga Marja Sarre. Showtime:

Romsa: 16. September klokken 17.00
Olmmáivággi: 18. September kl. 19.00. 
Kárašjohka: 21. September kl. 19.00. 
Deatnu: 24. September kl. 17.00. 

Sjekk kalenderen under for å se alle arrangementene den kommende uken. Buorre vahkkuloahppa! 

Marita Eilertsen