SÁMiigeavvá: Holbiens 25. meter

Vi leker Sápmis orakler. Vi tror vi har peiling på musikk, kunst, film, teater, litteratur, idrett og seminarer. Vi mener mye om mangt, og tar det kanskje litt for langt. Hver uke fremover skal vi fortelle dere hva som skjer i Sápmi.  

Siste uke før påska gjør sitt inntog. Er du klar? I Indre Finnmark regner vi med symaskinene gløder når pyntebånd nr 34 sys på holbiens 25. meter. Som vanlig er det en del som foregår rundt om, men vi må innrømme at vi tydeligvis har mest peil på hva som skjer på Norges side av Sápmi. Tips tas imot med største takknemlighet. 

Festival og marknad

Påskefestivalen over alle påskefestivaler er i Kautokeino, og festen starter på fredag. Alt fra den internasjonale sangkonkurransen Liet International og Sápmis egen Sámi Grand Prix – til reinkappkjøring og skutercross. Påskefestivalen er ikke kjent for å være særlig innovativ i bookingen sin, og de har vel egentlig booket alt som kravler av samiske alljoik-artister. Heldigvis er ikke Isac Elliot på plakaten i år. Skal du på paparazziferie er Kautrekeino stedet å være i påsken. Det vrimler av tamme og ville čendiserein.

Happenings i spiss-lavvoen

Når palmehelga ringes inn har halve Sápmi sydd seg nye kofter og gjort seg klar for ei helg i kirka. Når samene congregater i Kautosjok og Karakeino skal alle unge lovende fornye sitt løfte til Gud (og banken ...?). Anne pleier å sitte måpende og tenke på antall timer arbeid som ligger i kofteprakten og det faktum at samtlige i kirka har splitter nye kofter. Og alle vet jo at Kautokofta er sydd på en halvtime og bare har 3 pyntebånd. Ofte er det også bryllup denne helga. Det er en no brainer, for når man skal invitere hele slekta, halve slekta, venner, slekts venner, og venners bekjente - så må man velge en helg alle er på plass i Kautosjok. Kanskje vi må skrive en kjærlighetsspesial hvert år etter påske, og oppdatere hele Sápmi på hvem som giftet seg, skilte seg og fant kjærligheten (for én natt). Anonymisert.  

Litteratur og kunst

Det er ikke til å komme unna at Tråante allerede ser ut til å stikke av med seieren som årets samiske ord. Tirsdag 4. april klokken 19.00 arrangerer Prelaten Prosalong med samisk snert: Tråante i Tromsø. Forklaring på ordet «Prosalong» sendes gjerne til Anne Henriette på 957 43 079. Giitu på forhånd. Anyways – etter å ha lest arrangementsteksten over gjennomsnittet mange ganger, vet vi at prosalongen skal handle om Sápmis historie. Eller noe sånt. Ekspertforfatterne Harald Gaski og Lill Tove Fredriksen kommer for å snakke om ting de har peiling på.  

Tips sendes til miigeavva@outlook.com, eller via vår hjemmeside miigeavva.com!   

Det var alt vi hadde for denne gang. Ráfi olggos!