Orakelets første spådommer for 2017

Loga Sámegillii

Vi rakk ikke ta tempen på Sápmi i 2016, men det gjør ingenting. Nå er det tross alt totusenogsytten. Alt tyder på at det blir rekordkald debattvinter og dansbar februarstemning.  Det er året for hundreårsjubileum av Elsa Laula og R(enberg)-gjengens møte i Tråante, Dumpster er president i US and A, Finland feirer 100 års uavhengighet og det er 500 år siden munken klistret plakaten på en kirkedør i Wittenberg. Vi har lett frem nye greier som slippes/skjer på starten av året. Savner du noe? Tips oss (husk at google ikke har Sápmi-herredømme). Vi har innsett at vi ikke har spesielt stor peiling på noe som helst. Hvem vinner vinterlåta, hvilken bok selger som varme klappakaker og hvilken forestilling topper SlinCraze som Slamma (les Plupp)?

 
MUSIKK:

Under årets vintermarknad i Jokkmokk kommer endelig Ára med ny plate. Simon Issát er sammen med vår egen mamma Bea (favorittrener i Fjell Skilag tidlig i det 21.århundre), og dama har god smak . De venter kid i februar – navneforslag: Elsa Laula eller Asle Lasse.

SlinCraze er sluppet som artist hos flere festivaler til sommeren (les meannu, rocken, sørøya) og var i fjor svært aktuell med sin dokumentar «Arktisk superstjerne». På sin insta (go stalk him:@slincraze) har han annonsert at det kommer ny EP ca. denne måneden, hvor han har fått med Prinsesse Jannok på en av låtene!

Reisebyrået Duolva Duottar skal igjen ta oss med på tur. Denne gangen heter reisemålet… (drumroll)… Sameland. Vi ble også sjokkerte. Nææææt. I starten av januar slapp de låta «Samestaten» som første singel fra albumet «Tundra Sounds». Siden deltagelsen i Norske Talenter i forrige århundre, gjenoppstod de for fullt da de spilte på 2016s beste fest: Sápmi Pride. I 2017 ser du de på scener over hele Sápmi, og kanskje serverer de partystemninga i år?

Elle Márjá lover på sin nettside nytt materiale på starten av året - vi håper det (endelig) havner på Spotify! Hun spiller konsert på torget i Tråante 7. februar, og rett etter henne skulle Sápmis egen Backstreet boy spille. Instagrammen hans er viden kjent blant pikehjertene på vidda. Guess who? Jon Henrik «The Pose» Fjällgren. Konserten er dessverre avlyst, men kjekkasen har fortalt at det kommer ny musikk dette året. Vi spår han blir den varme klappakaka.

Er 2017 året Sápmi får sin egen Mary J.Blige? Ágy forteller i et intervju med iTromsø at hun kommer til å endre sound – til det urfete RnB ala 90-tallet(golden age). Hun spiller på Trondheim Calling i februar og kan vi håpe på slipp rundt da?

Elin Kåven er en veletablert samisk artist, men for redaksjonen er Elin Kåven mest kjent for Isogaisa-dansen (YouTube) og Sámi Grand Prix. Hun har innledet samarbeid med Robin Lynch, som står bak blant annet P!nks låt “Stupid girls”(tror vi..). Kanskje får vi se en heftigere side av Kåven? 

I Kiruna har det samlet seg ett ensemble med vanvittig dyktige folk, og Mio Negga er en av dem (kjent under artistnavnet 169). I kjelleren på Giron Sámi Teáhter kokes det ny musikk. I krystallkula har vi sett at kjelleren dirrer, og våre ører verker i spenning.

Vet du om noe; JOIK UT (som Bettan!)

PS: På nedre halvdel av hovedsiden er kategorien "Musikk" - her finner du alle konsertene rundt om!

 

LITTERATUR og kunst:

I midten av januar ble en ny roman lansert på Prelaten. «Farsmålet» av Gerd Mikalsen handler om fornorskingsprosessen av det samiske språket – med Manndalen (les Riddu Riđđu) som bakteppe.

I februar blir “Mari Moments” sluppet under Tråante. Susanne Hætta har laget en billedbok om dronning Maris liv, med tekster fra Boine selv. Dette er ett av de litterære høydepunktene for redaksjonen (brace yourself, the memes are coming!)

På tampen av 2016 ble det sluppet bok om barnehagen i hjembygda vår; "Sáráhká Sámemánák - Markabygdas skamobjekt eller samisk snuoperatører?" (nostalgihimmelen for oss). Eirin Rosenhaug ga ut en bok om folks identitet i Manndalen i Nord-Troms (les Riddu Riđđu, igjen) - Olmmáivággi. Innser at dette avsnittet handler mer og mer om 2016, men orakelet kommer tilbake til 2017 når det har rådført seg med høyere makter. PS: Niillas "medpåalt" Holmberg slapp tre(!) bøker i 2016, sjekk nettsia hans!

Det er flust med utstillinger verdt å få med seg rundt om i Sápmi i år. I forbindelse med Jokkmokks vintermarknad er elevutstillingen på Samernas et must, og i Tråante er lista over utstillinger laaaaaaahaaaaang. Anbefaler å sjekke ut kategorien "litteratur og kunst" på hovedsiden! I slutten av januar har forøvrig Pile o'Sápmi mange arrangementer i Tromsø i forbindelse med ankesaken mot Jovsset Ante Sara. #bethere

 

TEATER OG FILM:

Mangt blir sagt om Tråante 2017, men en ting hersker det liten tvil om – det er der det skjer på starten av året. Beaivváš Sámi Našunála Teáhter viser en stor konsertforestilling - Jielemen Aavoe-  6. og 7. – med blant andre Mari Boine og Mary Sarre på plakaten. Dette er den mye omtalte jubileumsforestillingen i samarbeid med KORK.

 

 Til høyre; vidstrakt landskap. Til venstre; same med instrument.

Til høyre; vidstrakt landskap. Til venstre; same med instrument.

Giron Sámi Teáhter kommer med sin nye forestilling CO2lonialNATION(For uttalehjelp, trykk på navnet), en fiktiv sannhetskommisjon om holdninger mellom nasjoner og samene, og innad i samiske samfunn. Det blir førpremiere i Tråante 2017, hvor de spiller to forestillinger (fredag og lørdag). Deretter setter de kursen mot Tärnaby hvor forestillingen er perfekt som valentinesdate (14.feb)! Funfact; som regissør har de eks-president i Samerådet; Pauliina Feodoroff.

Storfilmen «Sameblod» har fått strålende internasjonal kritikk, og er den første sør-samiske spillefilmen. Den kommer til Norge i 2017, og det er jubileumsvisning på under Tråante. Dessverre er alle de tre billettene som ikke var reserverte utsolgt. Ellers så vises den på diverse kinolerret rundt om i landet. Lakselv Kino er tidlig ute, og under Kosmorama i Tråante (mars) blir den også å se.

Hætta Productions har bidratt til en av NRKs satsninger denne vinteren; Muitte mu. Seks norske artister får hver sin joikelærer, 3 dager og fremføring av joik! Gjett om vi markerte dette programmet i kalenderen. Nå er premieren unnagjort, og VG sa «dette programmet kan bli vinterens mest interessante». Sara Marielle «Adele» Gaup Beaska var flawless; perfekte antrekk (med matchende hodeplagg) og flekkfri sminke. Dette programmet spår vi serverer vinterens TV-øyeblikk. Har lett frem både pute, tørkakjøtt og snørrpapir (til latter- og gråtekuler).

 

oraklene blir å finne her:

orakelet.jpg

1.       Jokkmokks vintermarknad. Marita blåste 2016-budsjettet sitt i fillebiter på fjorårets marknad, og har i respekt for pengepungen valgt å bli hjemme i år. Anne Henriette drar på sin jomfrutur til marknaden.

2.       Tråante 2017. Elitehappening eller folkelig feiring? Same same (but different), Anne reiser rett fra Jokkmokk (via to-tre steder) til Trondheim. I baggen: kofter. Og rent undertøy + tannbørste. Marita lander 6.feb, se etter henne i knæsjgul-kofte!

3.       PÅSKA! I Karakeino. ‘nuff said.

 

Marita Eilertsen